След трудните времена за турската фондова борса и лирата в края на миналата година, турските инвеститори продължават да срещат трудности и в началото на 2014 година.

Днес националната валута на страната поевтиня до нов исторически минимум спрямо долара, достигайки най-ниска стойност от над 2.2100 турски лири за един щатски долар.

За последния месец турският основен индекс е най-понижаващият се в света със загуба от 8%, следван от шанхайския индекс с понижение от 7.9%.

За последните три месеца турският индекс е втори по понижение, със загуба от 10.6%, отстъпвайки единствено на тайландския основен индекс, понижил се с 13.3%.

На второ място е индексът и по загуба за последната година, период през който се е понижил с 17.3%. Само бразилският индекс е загубил повече – 18.8%.

Сериозни загуби бележи и националната валута на Турция. Тя бе най-поевтиняващата валута в света през декември, със загубата си от около 7% за месеца.

За последната една година турската лира е поевтиняла спрямо долара с 24.2%, което я превръща във втората най-поевтиняваща се валута след йената.

.