Конкурсът за нова визия на центъра на столицата през 2016 г. предизвика скандал. Вчера двама архитекти – Тодор Булев и Людмил Леонидов – заявиха, че ако спечелилите проекти бъдат реализирани, това ще доведе до тежки последствия за София и призоваха премиерът Пламен Орешарски и кметът Йорданка Фандокъва да се намесят.

Какво предлагат проектите?

Конкурсът за оформление на четири зони от централната градска част на София беше обявен в края на 2013 г. В него се включиха близо 40 проекта, от които четири бяха класирани на първи места – по един за всяка зона.

Победителите ще сключат договори с общината и ще получат права на консултанти. Техните проекти ще кандидатстват по европейска програма Регионално развитие, като общината се надява да получи за финансирането им 50 млн. евро.

Проектът-победител в първа зона, която включва бул. "Евлоги Георгиев", района около Перловската река и площад "Орлов мост", е на "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн".

За този район архитектите препоръчват да се изгради алея на славата в зелените площи около реката. Самата тя ще бъде допълнена с вода, което ще повдигне нивото й с един метър.

Победител във втората зона - "Граф Игнатиев", "Солунска", "6 септември", "Ген. Паренсов", "Цар Шишман" и площадите "П. Р. Славейков", "Гарибалди", "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Седмочисленици" – е А.Д.А.

Според проекта книжният пазар, който се намира в момента на площад Славейков, ще се превърне в открита книжарница, а движението на трамваи по ул. „Граф Игнатиев“ трябва да бъде сведено на минимум с мотриси тип совалка, като се даде път на велосипедистите и пешеходците.

В зона три, която включва Градската градина, градината около Руската църква, площадите "Александър I", "Н. Гяуров", булевард "Цар Освободител" и улиците "Георги С. Раковски","Княз Александър I", "Ген. Гурко", "Дякон Игнатий" и "Московска", на първо място е класирана идеята на „Никонсулт“.

Именно това е проектът, който скара архитектите. Според него автомобилното движение на площада пред двореца трябва да влезе в тунел под земята, а пространството отгоре да се превърне в пешеходна зона със зелени площи.

Според арх. Булев „не може да ликвидираш градски площад, за да сложиш трева и фондан“. Самият той е кандидатствал с проект именно за тази зона.

Четвърта зона е пространството на градината "Кристал", пл. "Народно събрание", булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски", пл. "Васил Левски", улиците "Московска", "Георги С. Раковски", "Париж", "Оборище", "Дунав", "15 ноември", "11 август", "6 септември", "Александър Невски" и градините около храм-паметника "Александър Невски", храм "Св. София", Синодална палата и паметника на Иван Вазов.

Тук проектът-победител на А.Д.А предвижда в градинката на „Кристал“ да има езеро с лилии и амфитеатър. Ново осветление с високи тела ще бъде монтирано около Народното събрание и площада пред „Александър Невски“. Пред националния стадион пък ще бъде изграден Площад на спорта.

Засега по възраженията на двамата архитекти от Столична община няма официална реакция и не е ясно дали конкурсът ще бъде отменен. Ако проектите бъдат одобрени и парите от Европейския съюз отпуснати, преобразяването на столицата ще започне през 2016 г.

Снимки: Камара на архитектите в България