Азиатските индекси се понижиха вследствие на опасенията, че забавянето на китайската икономика ще се отрази негативно на ръста на световната икономика. Японският Nikkei 225 е вече с 10% под стойността си от затварянето в края на 2013 година.

Индексът МSCI Asia Pacific загуби 1.1% от стойността си до ниво от 133.3 пункта, регистрирайки най-ниското си ниво на затваряне от 5 септември насам. Показателят се понижи с 4.6% през януари, което бе третото му поредно месечно понижение.

Понижението на световните борси през миналия месец е заличило 1.9 трилиона долара от световната пазарна капитализация.

„Едва ли ще станем свидетели на криза, но в краткосрочен план слабостта най-вероятно ще продължи“ според Стив Брайс, главен инвестиционен стратег в Standard Chartered Plc., цитиран от Bloomberg.

Японският Nikkei 225 се понижи с 2% и вече е с 10% под най-високата си стойност от шестгодишния връх в края на декември миналата година. Показателят се понижи с 8.5% през изминалия месец и отбеляза най-голямото понижение сред 24-те развити пазари.

Това се случва, след като Nikkei бе най-повишаващият се индекс сред развитите пазари през миналата година, когато добави 57% към стойността си.

От 190-те компании от индекса MSCI Asia Pacific, които са изнесли своите резултати от началото на януари до момента, половината са отчели резултати под средните очаквания на анализаторите според данни на Bloomberg. Индексът се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 12.7 пъти, в сравнение с 15.2 за широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 и 13.7 за Stoxx Europe 600 Index.

Индексът PMI в сектора на промишлеността в Китай се е понижил до най-ниската си стойност от шест месеца. Показателят е възлязъл на 50.5 пункта през януари, в сравнение със стойност от 51 пункта през декември.

Междувременно хеджфондовете са повишили залозите си в злато с най-много от юли насам, като в същото време са си понижили позициите си в мед, предвид на прогнозите за забавяне на развиващите се икономики.

Нетните дълги позиции на фондовете в злато са нараснали с 40% до 60 672 контракта, за седмицата до 28 януари. Благородният метал се търгува при нива от около 1 240 долара за унция с незабавна доставка.