Към края на януари 2013 г. японският Nikkei 225 следваше само португалския основен индекс при най-повишаващите се индекси сред развитите пазари.

Към днешна дата Nikkei е водещ по понижение със загуба от 8.5%. Вчера индексът отбелязаха спад от 10% от пика си на 30 декември 2013 г.

Загубите за японските индекси бяха значително по-големи от тези на останалите световни индекси при разпродажбите, предизвикани от опасенията за забавянето на китайската икономика и политиката на ограничаване на стимулите от страна на Фед.

Йената поевтиня с 18% през изминалата година, като задържа спада си и стартира с поскъпване, което е възможно да нарани печалбите на японските компании, според специалисти.

„Японският пазар най-после се върна към нормалното“, коментира Тетсуо Сешимо, портфолио мениджър в Saison Asset Management Co., цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите пренебрегваха риска твърде много към края на миналата година, което изведе пазарът от равновесието му“, допълва още анализаторът.

Йената поскъпна с 3.2% през януари, което е най-голямото й месечно повишение от април 2012 г. насам. Индексът, следящ представянето на развитите пазари, се понижи с 3.8%.

„Силната йена най-вероятно е основен двигател на спада на японските акции“, коментира Гари Дюган от Coutts & Co. „Инвеститорите прибират печалби, като се оттеглят от пазара на акции“, допълва още специалистът.

Последният път, когато Nikkei 225 се понижи с 10% през май миналата година, индексът продължи със загубите си, докато не заличи 20% от стойността си до средата на юни. Впоследствие той се повиши до шестгодишен максимум до края на годината.

Чуждестранните инвеститори са продали нетно акции на стойност 233 милиарда йени за седмицата до 24 януари, което е най-много от седмицата, приключила до 23 март 2012 година. Те повишиха инвестициите в акции до рекордни стойности през изминалата година, повишавайки се с 57%.

Повишението на данък добавената стойност в страната от 5 на 8% през април се очаква да тества устойчивостта на ръста на икономиката на страната. Икономистите прогнозират, че повишението ще доведе до 4.1% спад на икономиката през второто тримесечие на годишна база.