Точно когато изглеждаше, че Австрия се е разминала без последици от европейската дългова криза, в страната бяха въведени мерки за икономии под формата на данък върху австрийската разновидност на шампанското - Sekt.

На стойност по-малко от 1 евро на бутилка, планираният данък бледнее на фона на мерките за икономии въведени спрямо гражданите на засегнатите сериозно от кризата държави в ЕС. Това също така е едно от планираните няколко данъчни увеличения за следващия месец, според които австрийците вече ще плащат по-скъпо и за луксозни коли и цигари, пише CNBC.

Данъкът върху шампанското обаче изглежда е предизвикал най-голям отзвук.

На фона на икономическите данни, които блестят в сравнение с останалите членове на ЕС, новият данък в Австрия изглежда по-скоро превантивен, отколкото необходим. Безработицата в Австрия е била 4.9% през миналата година, което е най-ниското ниво в еврозоната. Инфлацията е била под 1.5%, а бюджетният дефицит е бил малко над 2% от БВП. Средният годишен доход в Австрия е над 25 000 евро.

Вижте още: Най-странните данъци в света

Комбинацията от високи доходи и падащи в продължение на десетилетия цени превърна австрийското пенливо вино от луксозно питие в стандартен избор на масите. Въпреки това, данъкът остава горчив привкус в устата на тези, които могат да си го позволят най-много – хилядите посетители на пищни балове, които пият шампанско и танцуват валсове.

Най-скъпите билети за бала във Виенската опера струват 25 000 долара, а бутилка Sekt се продава за 250 евро (340 долара), докато данъкът остава под 1 евро. Въпреки това висшето общество на Виена не е доволно.

От правителството обясняват, че според европейски закон с подобен данък се облагат повечето пенливи вина. Данъкът съществува от години в Австрия, но ставката е била нула процента.

Част от проблема изглежда е политически. Данъкът е дело на Социалистическата партия, която е основния партньор в коалиционното правителство, и определя налога като "данък лукс."

Това вбесява както производителите на Sekt в Австрия, според които те ще изгубят пазарен дял за сметка на някои италиански производители, както и висшето общество на Виена, съставено от консерватори, които традиционно недолюбват социалистите.