Доларът поскъпна до най-високото си ниво от повече от седмица спрямо йената, след като инвеститорите заложиха, че Федералният резерв ще продължи с намаляването на стимулите за икономиката. Утре председателят на Фед Джанет Йелън ще говори пред Конгреса.

Йената поевтиня спрямо повечето основни валути, след като министерството на финансите на Япония обяви, че дефицитът по текущата сметка на страната е нараснал до рекордно ниво през декември.

Еврото преустанови ръста си от миналата седмица преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще покажат, че фабричното производство във Франция се е понижило. Австралийският долар поевтиня.

Доларът се търгуваше на ниво от 102.40 спрямо йената, в сравнение със 102.30 на 7 февруари, след като докосна 102.64, което бе най-високото от 31 януари насам. Доларът поскъпва с 0.1% до 1.3623 спрямо еврото, след като изгуби 1.1% миналата седмица. Еврото пък остана почти без промяна на ниво от 139.49 йени за евро, след като преди това нарасна до 139.81, което бе най-високото от 30 януари насам.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, нарасна с 0.1% до 1 024.56, след като се понижаваше във всеки един ден от 31 януари насам.

Утре Джанет Йелън ще говори пред за първи път, откакто положи клетва като председател на Фед на 3 февруари. Миналия месец централната банка на САЩ обяви, че ограничава количеството на изкупуваните всеки месец облигации с 10 млрд. долара до 65 млрд. долара. Следващата среща на Фед е на 18-19 март.

От Министерството на труда на СЩА обявиха в петък, че заетостта в страната е нараснала със 113 000 през януари. Предварителните очаквания на икономистите бяха за 180 000 нови работни места. Безработицата обаче се е понижила от 6.7% през декември до 6.6%, което е най-ниското ниво от октомври 2008 г. насам.

Доларът поскъпна с 3.7% през последната година спрямо кошница от девет основни валути, следени от Bloomberg. Йената пък е поевтиняла със 7.2%, а еврото е добавило 5.9% към стойността си.

Доларът ще разочарова анализаторите, които очакват поскъпване на валутата спрямо другите основни валути, тъй като намаляването на стимулите от страна на Фед не подобрява предимството на САЩ по отношение на лихвените проценти, според Goldman Sachs Group Inc.

Спредът между лихвите по двегодишните щатски държавни облигации и еквивалентните ценни книжа на Германия, Великобритания и Япония е около 20 базисни пункта.

Дефицитът по текущата сметка на Япония е нараснал през декември до 638.6 млрд. йени (6.2 млрд. долара), което е най-високото му ниво от 1985 г. насам. Чуждите инвеститори са продали японски облигации за нетните 1.26 трлн. йени в последния месец на миналата година, което е най-голямото количество от септември насам.

Дефицитът за декември свали излишъка по текущата сметка на Япония за 2013 г. до около 3.3 трлн. йени, намалявайки средствата, които позволяват на Япония да разчита по-малко на чужди капитали и превръщат йената във валута убежище във времена на финансова несигурност.

Осреднените очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, показват, че йената ще поевтинее до 105 йени за долар до 31 март, след което ще приключи годината на ниво от 110, който би било най-слабото от август 2008 г. По-евтината йена прави японския износ по конкурентоспособен.

Промишленото производство на Франция вероятно се е понижило с 0.2% на месечна база през декември, според предварителните очаквания на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Официалните данни трябва да излязат днес.

Австралийският долар поевтиня спрямо почти всички основни валути, след като стана ясно, че японските инвеститори са продали австралийски облигации и ценни книжа за нетните 254.7 млрд. йени през миналата година, което е най-големият годишен темп на продажби от 2005 г. насам.

Австралийският долар поевтиня с 0.2% до 89.39 щатски цента.