Доларът ще разочарова инвеститорите, очакващи силно поскъпване на щатската валута спрямо останалите основни валути, коментират специалисти от Goldman Sachs Group Inc. Причината – ограничаването на стимулите от страна на Фед не подобрява лихвените предимства на щатската валута.

Зелените пари най-вероятно ще поевтинеят спрямо еврото и паунда през следващите шест месеца, след като инвестиционните потоци към еврозоната и Великобритания остават силни, според Томас Стоплър, главен валуген стратег в щатската финансова инситуция.

Щатската валута ще се търгува в рейндж спрямо йената, смята още Стоплър.

Средните очаквания на анализаторите в Bloomberg са за поскъпване на долара с поне 4% спрямо еврото и йената до края на юни, както и поскъпване с 1.3% спрямо паунда.

„Нашите очаквания за долара са доста балансирани, но въпреки това са значително извън консенсусните очаквания на пазара“, коментира Стоплър. „На този етап инвеститорите са изключително разочаровани от представянето на долара, предвид на техните очаквания“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Капиталовите потоци към еврозоната и Великобритания ще компенсират всяка разлика в монетарната политика и ще инициират поскъпване на еврото и паунда, смята Стоплър.

По-значително поскъпване на долара спрямо йената няма да се случи, докато Фед не премине към фазата на повишение на лихвите.

От Goldman очакват доларът да поскъпне спрямо австралийския и канадския долар.