Доларът запази спада си спрямо повечето основни валути преди очакваните утре данни, които според прогнозите ще покажат, че продажбите на дребно в САЩ са останали без промяна. Австралийският долар поскъпна до четириседмичен връх, след като Китай отчете по-добри данни за търговския си баланс.

Доларовият индекс на Bloomberg беше близо до най-ниското си ниво от почти месец, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън вчера заяви, че възстановяването на трудовия пазар на САЩ е “далеч от завършило.” Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха, след като стана ясно, че износът е скочил с 10%, подсилвайки икономическите перспективи за най-големия търговски партньор на двете нации.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 022.95, след като докосна 1 021.99 вчера, което бе най-ниското му ниво от 13 януари насам.

Доларът се търгуваше на ниво от 1.3634 спрямо еврото, след като вчера достигна 1.3683, което бе най-ниското от 29 януари насам. Щатската валута поевтиня с 0.1% до 102.52 йени. Японската валута пък поскъпна с 0.1% до 139.80 йени за евро.

Продажбите на дребно в САЩ са останали без промяна във втори пореден месец през януари след ръст от 0.2% ръст в предходния месец, според осреднените очаквания на икономистите, участвали в проучване Bloomberg. Официалните данни се очакват утре. От министерството на труда обявиха на 7 февруари, че заетостта в САЩ е нараснала със 113 000 през януари.

Йелън заяви вчера пред Конгреса на САЩ, че Фед ще продължи да ограничава стимулите за икономиката с “премерени стъпки”.

Управителят на Централната банка на Япония Харунику Курода заяви пред парламента днес, че пазарите запазват доверие към Япония и че страната има нужда от фискална консолидация, за да запази това доверие.

Банката изкупува държавни облигации за около 7 трлн. йени (68 млрд. долара) всеки месец. Всеки един от икономистите, участвал в проучване на Bloomberg през миналия месец, е заявил, че прогнозира увеличение на стимулите от страна на централната банка.

Машинните поръчки в Япония бележат спад през декември, който е най-големият от декември 1998 г. Понижението е от 15.7% на месечна база. Предварителните очаквания на икономистите бяха за спад от 4%.

Йената е поскъпнала с 3.4% през тази годин спрямо кошница от девет други основни валути. Доларът се е повишил с 0.4%, докато еврото е изгубило 0.5%.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги се очаква да говори на конференция в Брюксел днес.

В Китай вносът е нараснал с 10% на годишна база миналия месец. Износът се е повишил с 10.6%.

Австралийският долар поскъпна с 0.2% до 90.56 щатски цента, изтривайки загубата си преди това. Австралийската валута докосна нивото от 90.63 щатски цента, което бе най-високото от 13 януари насам. Новозеландският долар добави 0.3% към стойността си до 83.45 щатски цента, след като пред това достигна 83.53, ниво невиждано от 17 януари насам.