Един от най-великите изобретатели на всички времена Томас Едисон описва какво означава да си изобретател по един от най-красноречивите и прости начини. Той казва: "За да изобретявате, ви трябва добро въображение и купчина боклуци." И това е начинът, по който, следвайки собствените си съвети, той стана богат човек и един от най-влиятелните изобретатели, които светът някога е познавал. Той използва въображението си, за да превърне "купища боклуци" в бизнес и в продукти, които не са имали прецедент.

Нека видим десет изобретатели, чиито находчиви идеи и упоритост превърнаха в милиардери. Състоянията на част от тях са с оглед на последната класация на милиардерите според версията на сп. Forbes, a за останалите са преизчислени с оглед на инфлацията:

10. Томас Едисон

178 млн. долара

Томас Едисон е един от най-плодовитите и променящи правилата на играта изобретатели на всички времена. Сред най-значимите изобретения на Едисон били електрическа крушка, фонографа, електрическото захранване, батерията за електромобили и др. Макар че той е най- известен с изобретяването на крушката, истината е, че не е я "измислил" наистина. Всъщност той развива нажежаема жичка и вакуумната среда, подобрявайки датираща отпреди 50 години идея. Едисон има 1093 патента в САЩ. Към момента на смъртта му през 1931 г., той оставя имот, оценяван на около 12 милиона долара. С оглед инфлацията неговото състояние щеше да възлиза на 178 млн. долара според съвременните стандарти.

9. Тай Уорнър.

1.7 млрд. долара

Тай Уорнър е създател на легендарните плюшени играчки Beanie Babies. Уорнър е син на продавач и явно успява да научи някои неща за продажбите, докато расте. Не завършва колежа и през 1986 г. започва да продава плюшени играчки. Създава собствена линия, като използва специален "пълнеж", за да са по-пухкави. Всяка една от плюшените играчки има свое име и се продава в ограничен брой, което създава у потребителите усещане на изключителност на покупката. Наскоро Уорнър се сблъска с проблеми, след като бе разкрито, че се е отклонявал от плащане на данъци, укривайки милиони в сметка в швейцарска банка. Нетната стойност на богатството му намаля, тъй като той бе глобен с над 60 милиона долара.

8. Брад Хю

1.95 млрд. долара

Пример за изобретение, родено от необходимостта, Брад Хю се намирал на пътуване и се спрял в един склад, който се оказал пълен. Тогава на ум му дошла идеята за обществен склад: място за съхранението, което е лесно достъпно от магистралата и от всяка точка на града и в което всеки да може да съхранява каквото пожелае. В началото той го нарича частен склад. Не след дълго разбира, че това „частен“ обърква хората и променя името на компанията си на Hughes' Public Storage. Оттогава компанията му става най-голямата от този тип в САЩ.

7. Марио Морети Полегато

1.8 млрд. долара

Марио Морети мрази миризливи крака и може ли да го виним за това? Неговото изобретение са обувки с дупки в подметките, които позволяват на обувката да диша и да се освобождава от потта, а оттам и премахване на миризмата. Морети се опитва да продаде изобретението си на Nike, но те не намират идеята за страхотна. Той обаче не се отказва и основава компанията Geox, която в наши дни е публична. Geox става популярна марка, чийто клиент е дори папата.

6. Джеймс Дайсън

2.7 млрд. долара

Джеймс Дайсън е мозъкът зад супермодерна прахосмукачка: изправено устройство, което използва специална технология, за да засмуква без запушване на филтрите. Преди обаче да стигне до хитовия прототип на популярния модел G-Force, той преминава през 5127 различни модела. Това е нещо, по което сериозните изобретатели се открояват от тълпата. Те вярват в идеята си със страст, която ги превежда през всички неуспехи. Това е и посланието, което изобретателят отправя към студентите в неговото училище по дизайн.

Вижте още: 14 изобретения, създадени от деца

5.Ханс Ригел – баща и син.

3 млрд. долара

Ханс Ригел-старши основава сладкарската компания Haribo през 1920 година. Роден в Германия, Ригел е човекът, който ще поднесе сладките, дъвчащи изкушения с плодов аромат на света. Отвъд най-популярния си продукт Ригел е изобретил повече от 200 сладкиша през целия си живот. Не се знае точното състояние, което Ригел-старши оставя при смъртта си през 1945 г., но след като Ханс Ригел-младши почина през миналата година, остави състояние от 3 млрд. долара.

4. Чалео Йовида и Дитрих Мейтшиц

6 млрд. долара

Чалео Йовида и Дитрих Мейтшиц правят състояние от напитката си Red Bull. Как двамата разбират, че светът има нужда от силно кофеинова напитка с витамин В, остава неясно, но истинският им гений вероятно е в маркетинга. Напитката е насочена към атлетите и феновете на партитата -две групи, които не могат да съответстват по-добре на продукта. Чалео Йовида създава вкуса, а Дитрих Мейтшиц се занимава с маркетинга. Едва ли напитката щеше да има същия успех, ако двамата действаха един без друг.

3.Ралф Уорън

7.5 млрд. долара

Простотата на тази идея е почти вбесяваща. Взимаш едно поло и му слагаш щампа с кон. Продаваш го за 50 долара. Това е! Ралф Лорън е дизайнер с наистина добър бизнес нюх. Той започва с много малко, стартирайки компанията си само с 50 хиляди долара през 1967 година. През 1994 г. продаде 28% от бизнеса си на Goldman Sachs за 138 милиона долара. Може би има нещо в простотата и ъндърграунд класата на дизайна на Ралф Уорън, което пленява въображението на публиката в точното време. Днес дизайнерът е известен със своя класически дизайн както на мъжко облекло, така и на дамско облекло, и на предмети от куфари до мебели и аромати.

2. Бенджамин Франклин

10.3 милиарда долара

Въпреки добре известния факт, че Бенджамин Франклин не се е занимавал с патенти, той е един от най-богатите изобретатели на всички времена. Натрупал богатството си чрез няколко различни дружества и чрез разнообразните си дейности от печатници до експерименти с електричество. Сред известните му изобретения са гръмоотводът, гъвкавия уринарен катетър, километражът, бифокалните очила, за да назовем само няколко.

1. Микеле Фереро

20.4 млрд. долара

Магията на шоколада никога не е била по-добре осребрявана от 20-те милиарда долара състояние на Микеле Фереро. Компанията Ferrero, създадена от него, има много марки, включително Ferrero Rocher, Tic Tac и Kinder, но най-забележителната й икона е марката Nutella. Кой да предположи, че толкова много хора искат шоколад за закуска? Ferrero завоюва нишата „шоколад за мазане“, за която никой не се е сетил преди него. Така че ако закусвате препечена филия с шоколад, знаете на кого да благодарите. Въпреки че, предвид богатството му, може би сме му благодари достатъчно ...

Вижте още: Неочаквани истории: с какво започнаха световноизвестните компании