Световните пазари се възстановяват днес, след като руският президент Владимир Путин отзова военните части, провеждали учения в близост до границата с Украйна, което намали напрежението между двете страни.

Новината, която стана известна малко преди старта на руската борсова търговия, инициира очаквано възстановяване на световните борсови индекси.

Руският MICEX добави близо 5% към стойността си при отварянето, като впоследствие ръстът бе частично изчерпан и той се търгува с повишение от около 2.5%.

Руският пазар загуби близо 60 милиарда долара пазарна капитализация в понеделник, като индексите приключиха с понижение от около 11%, като това е най-лошото им дневно представяне от пет години насам.

Акциите на Газпром добавиха 3.2% към стойността си, а тези на руската банка VTB се повишиха с 4%.

На положителна територия се търгуват и водещите европейски индекси, които също бяха съществено засегнати вчера. Немският DAX се повиши с над 1% до нива от 9450 пункта.

Златото поевтиня с около 1% до 1 338 долара за унция спрямо 1 350 долара преди това.

Дори преди новината за решението на Путин пазарите сочеха отваряне на положителна територия, като много специалисти изразиха мнение, че те са „свръхпродадени“ в краткосрочен план.

„Налице е голяма волатилност на капиталовите пазари вследствие на напрежението между Русия и Украйна“, коментира Нигел Грийн, съосновател и изпълнителен директор на Vere Group, цитиран от CNBC. “Очаквам обаче това да е краткосрочен феномен“, допълва още специалистът.

Подобно мнение изразяват и други специалисти, които очакват загубеното да бъде бързо възстановено.

Родните индекси също стартираха на отрицателна територия, като индексът на сините чипове SOFIX загуби близо 2% от стойността си.