Голямата американска банка Citigroup понижи драматично прогнозите си за растеж на руската икономика и вече очаква повишение на БВП от едва 1% през 2014-а година при предишна прогноза за растеж от 2.6%. Според икономистите на банката напреженията между Русия и Украйна представляват много голямо предизвикателство за руската икономика. Комбинацията от високата несигурност, която натежава върху потреблението и разходите в страната и затягащата парична и лихвена политиката на Руската централна банка, представляват доста вредна смесица за руската икономика.

Междувременно Руската централна банка (РЦБ) прогнозира повишение на БВП на страната между 1.5% и 1.8% през настоящата година, съобщава БНР.

Британската банка HSBC прогнозира, че повишената през миналата седмица основна лихва на РЦБ с 150 базисни пункта до 7% може да доведе до повишение на лихвите по руските кредити, което от своя страна да увеличи рискове за икономическа рецесия. Според HSBC по-слабата руска рубла ще направи трудно изпълнима целта на властите в Русия за постигане на инфлация от 5% през настоящата година.

Руската търговска банка VTB Capital от своя страна смята, че е лесно да се предположи, че ще има свиване (спад) на БВП на Русия през първото и второто тримесечие на настоящата година. Банката прогнозира, че Руската централна банка ще прекара следващите три месеца в продължаващи интервенции за защита на руската рубла, преди да последва евентуално намаляване на напрежението на руските финансови пазари (при позитивен изход на руско-украинската криза?).

В тази връзка повечето икономисти и анализатори прогнозират, че руската централна банка ще запази без промяна новите, по-високи лихви на заседанието на банката в петък (14-и март). Но те предупреждават, че евентуална поредна ескалация на напрежението около Украйна може да принуди РЦБ да прибегне до ново затягане на паричната и лихвена политика (до по-нататъшно повишение на лихвите).