Наскоро Facebook плати 19 млрд. долара за приложението WhattsUp. Това направи основателите му милиардери. Така името на единият от тях Ян Коум се нареди до увеличаващият се брой имена на супер успели предприемачи, чиито път до милиардите е започнал от другата страна на хакерската граница.

Основателите на Apple, Microsoft, Facebook и Twitter са флиртували с дейности, които днес могат да бъдат определени като нелегални преди да стигнат до създаването на някои от най-успелите компании в Силициевата долина.

Вижте кои са най-богатите бивши хакери в света, класирани от Forbes:

Стив Джобс (14 млрд. долара)

Кариерата, която впоследствие довежда до натрупването на едно от най-големите богатства в технологичния сектор и което сега е в ръцете на вдовицата на Джобс, Лорийн, започва от партньорството му със съоснователя на Apple Стив Уозняк. Двамата продават така нареченото устройство Blue Box за хакване на телефони, което позволявало провеждането на безплатни телефонни разговори. “Ако го нямаше Blue Box, нямаше да има и Apple,” споделя по-късно Джобс пред своя биограф Уолтър Айзаксън.

Дрю Хюстън (1.2 млрд. долара)

Основателят на Dropbox Дрю Хюстън започва с откриването на бъгове в бета версията на онлайн игра, за което уведомява съответната компания. Тя го наема и става първата от 5-6 компании, за които той работи преди да създаде Dropbox.

Джак Дорси (2.2 млрд. долара)

Като студент Джак Дорси обичал картите и се надявал да си намери работа в куриерския бизнес. Когато разбира, че Dispatch Management Services, компания, в която се надявал да кандидатства за работа, нямала контакти на сайта си, той го хакнал и впоследствие й изпратил имейл за проблема от една от собствените й електронни пощи. Компанията му прелдожила работа.

Вижте още: Най-известните „добри" хакери

Шон Паркър (6.3 млрд. долара)

За Паркър се знае, че е бил член на хакерската група от 90-те години w00w00, но бивши нейни членове твърдят, че участието му не е било толкова сериозно. Въпреки това Паркър е имал доста хакерски прояви като тийнейджър. През 2010 г. Vanity Fair писа, че когато бил на 16 години той веднъж бил изловен от баща след като бил проникнал в мрежата на компания. Баща му му взел клавиатурата и му попречил да излезе от мрежата и да прикрие следите си.

Ян Коум (6.8 млрд. долара)

Американецът от украински произход, който е един от създателите на приложението WhatsАpp започва кариерата си като член на хакерската група w00w00 заедно със създателите на Napster Шон Фенинг и Шон Паркър. През 90-те години Коум използвал устройство, с което да прониква в отдалечени интернет мрежи. Той дори споделя пред Forbes че веднъж проникнал в сървърите на компанията Silicon Graphics, без обаче да разкрива какво е направил след това.

Пол Алън (15.9 млрд. долара)

В своите мемоари Алън описва подробно как той и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс не само че използвали без разрешение акаунт на администратор, за да се опитат да откраднат компютърно време от Computer Center Corporation, но също така ровели в кофите за боклук за тайни на компанията. Така Алън се сдобил с изцапан с кафе наръчник на 10-те топ сорс кода, благодарение на които той разбрал за първи път как действат операционните системи.

Марк Закърбърг (28.5 млрд. долара)

През 2004 г. основателят на Facebook използва информацията за достъп до TheFacebook.com, за да проникне в електронните пощи на двама репортери от университетския вестник Harvard Crimson.

Бил Гейтс (76 млрд. долара)

Много преди да стане най-богатият човек в света Бил Гейтс се концентрирал върху осигуряване на повече време за работа със скъпите за ерата в края 60-те години компютри. В мемоарите на съоснователя на Microsoft Пол Алън е описано как Гейтс си осигурява достъп до администраторска парола в Computer Center Corporation в Сиатъл, с която стигнал до кодиран файл съдържащ информация за потребителски акаунти. Те се надявали да използват информацията, за да получат безплатен достъп до компютрите, но били изловени и изритани от програмата.