Повече от 50 години жена на име Айша проси милостиня по улиците на саудитския град Джида. През всичките тези години никой дори не си и помисля, че полусляпата старица притежава приказно състояние и имоти, които я поставят редом до най-богатите жители на града, съобщава телевизия Ал Арабия.

Айша умира на 100 години в дома си, след като сърцето ѝ просто спира. Голяма част от живота си тя прекарала, просейки милостиня. Скоро след смъртта на старицата се изяснило, че тя притежава милионно състояние, включително четири сгради в района, в който живее, скъпоценности и златни монети на стойност над 1 млн. долара.

Ахмед ал Саиди израснал в един квартал с Айша, познавал я през целия ѝ живот и през последните години се грижил за нея. Той бил единственият човек, който знаел за богатството на старицата.

Той разказва, че тя нямала никакви роднини освен майка и сестра, които също преживявали с просия. Вероятно и трите жени допринесли за натрупване на малкото съкровище.

„Хората се отнасяха с тях с голяма симпатия, стараеха се да помогнат и щедро даряваха, особено на Курбан байрям. Айша продължи да проси след смъртта на майка си и сестра си, до самия си край. Тя беше възрастна, сляпа жена, която си нямаше никого“, разказва Саиди.

Той много пъти съветвал жената да се откаже от заниманието си и ѝ казвал, че има достатъчно, за да преживее до края на дните си, но тя само махвала с ръка, казвайки, че се готви за по-тежки времена.

Айша дала на Саиди богатството си преди 15 години, за да го пази и продаде,когато дойдат „трудни времена“. Оттогава цената на златото се е вдигнала 4 пъти.

След смъртта на грижливата просякиня, Саиди се почувствал длъжен да уведоми за финансовите ѝ дела местните власти.

В четирите сгради на Айша живеят няколко семейства, на които тя предоставила дом без каквото и да е заплащане и които също обикалят града в просене на милостиня. Макар че имотите ще станат собственост на местните власти засега жителите казват, че никой не ги е гонил, губернаторът на окръга също не вижда причина да прави това. За богатството на Айша обаче властите недоумяват: крайно скъперничество и невероятно благородство, кой може да каже?