Едва ли има нещо по-страховито за човека от това, което му напомня, че е смъртен. Навсякъде по света има сгради, украсени с човешки кости или почти изцяло изградени от тях. Те образуват зловещо симетрични архитектурни комплекси, в които може да се каже без преувеличение, че главният архитект е смъртта.

1. Костницата в Егенбург, Австрия

Тук са положени костите на 5800 души, като първите датират от 1405 г. В нея били погребвани местни владетели и когато новите заемали саркофазите, костите на предшествениците им просто били вграждани в стените с циментов разтов под формата на причудливи плетеници, букви и надписи.

2. Параклис в Евора, Португалия

Параклисът е построен от францискански монаси през XVI-ти век.И макар самият параклис да е малък - дълъг само 18.6 м и широка 11 метра, тук се съхраняват костите и черепите на пет хиляди монаси. Има също така два изсъхнали трупа на железни вериги, един от които е принадлежал на дете. С тях монасите напомняли за преходността на земния живот и вечното наказание, което чака грешниците в отвъдното.

3. Санта Мария дела Кончеционе в Рим, Италия

Църквата е била построена между 1626 и 1631 година по заповед на папа Урбан VIII. Проектът е създаден от Антонио Казини. Редом с платната на Гуидо Рени и Караваджо, църквата пази останките на 3700 монаси, погребани между 1528 и 1870 година в съседните гробища, а после ексхумирани и превърнати в причудливи картини.

4. Катакомби под манастира на Свети Франциск в Лима, Перу

Църквата и манастирът били осветени през 1673 г., а катакомбите били използвани до 1808 година. В тях са поставени черепи и бедрени кости на 70 хиляди души, сред които най-видните жители на Лима. Цялата конструкция е строена по уникален начин, така че да може да издържи и най-силното земетресение, а тайни коридори свързват катакомбите с трибунала на Светата инквизиция.

5. Църквата Сан Бернардино але Оса в Милано, Италия

Църквата е построена през XII век. По-рано земята под нея била гробище, което чумните епидемии, гладът и войните бързо „населили“ с хора. По-късно, през XVII в, църквата е превърната в костница. От костите и черепите били направени надвиснали над богомолците кръстове, увенчани с буквата М- инициалите на Мария Магдалина и Momento Mori (Помни смъртта).

6. Капила дела Осос във Фаро, Португалия

Този малък параклис, построен изцяло от кости през 1719 г., принадлежал на монасите франсисканци. В духа на своето време те се стремили да доведат до своите братя мисълта за неизбежната смърт. Над входа на параклиса и до днес има надпис: „Костите, които са тук, чакат вашите кости“

7. Криптата БейнХаус в Халщат, Австрия

Макар и процъфтяващ, Халщат, притиснат между скали и езера, страдал от недостиг на място както за живите, така и за мъртвите. Затова на всеки десет години костите се изравяли, щателно се почиствали и поставяли в местната часовника кула. На много от тях близките изписвали името, годината на смъртта и професията на покойника.

8. Параклисът на черепите в Кудова, Полша

Този параклис станал масов гроб за загиналите по време на Тридесетгодишната война (1618-1648), трите войни в Силезия(1740-1763) и други военни конфликти. Някои хора са починали от глад, холера и други смъртоносни инфекции. Църквата е построена през 1776 година и в нея са положени костите на 21 000 души.

9. Парижките катакомби, Франция

Лабиринтът от тунели под Париж, останали от стара каменоломна, е толкова дълъг, че не е напълно проучен и до наши дни. За да решат огромния проблем с недостига на гробищни места през 18 в., парижките власти решили да преместят тук по-старите кости. В катакомбите на Париж да положени костите на над 8 млн. жители на града.

10.Челе кула в Ниш, Сърбия

Кулата от човешки черепи е построена през 1809 г. по нареждане на турския генерал Хуршид Паша. В нея били вградени черепите на 952 сръбски бунтовници. Оригиналната кула е 4.6 метра високи и широка 4 м. През следващите години, семействата на някои мъртви бунтовници успели да вземат черепите на своите близки, и сега в кулата са останали само 58 черепа.

11. Костница в Селдец, Чехия

В малък католически параклис близо до гробището, в Църквата на Вси Светии, Чехия се съхраняват костите на 40 000 и 70 000 души. Над украса на църквата през 1870 г., е работил местен дърворезбар, създал полилеи, арки и пирамиди от човешки кости.