От много време специалистите предупреждават, че домакинството на Олимпиада и други големи спортни мероприятия води до повече разходи, отколкото приходи. Вече и политиците осъзнават това. В момента градовете-кандидати за домакинство на Олимпиадата през 2022 година се оттеглят един след друг.

Краков, Мюнхен и Давос/Сейнт Мориц оттеглиха своите кандидатури, след като населението се обяви против. Стокхолм се оттегли след заключение на местните власти, че приходите ще бъдат по-малко от очакваното, а разходите повече.

Осло е на път да се откаже. Украйна също имаше желание за домакинство, но предвид проблемите в страната, тази кандидатура явно също ще отпадне.

Подробен анализ на това как се отразяват Олимпийските игри на градовете домакини вижте тук

Държавите по света наддаваха за Олимпиадата заради една голяма лъжа – домакинството води до икономически ръст в дългосрочен план. Това не е вярно.

По този въпрос професор Виктор Матесън казва, че строежа на инфраструктура и другите разходи имат негативен ефект, а в най-добрия случай няма да имат никакъв ефект. Той припомня, че разходите за охрана на събитието често се подценяват.

Най-яркият пример за това са стадионите -призраци. От Сараево до Атина и Сочи – има десетки примери за скъпо струващи, новопостроени стадиони, които днес стоят празни. Редица сгради са били построени специално за Олимпиадата, използвани са точно две седмици и след това са изоставени.

В официалното заявление на Стокхолм четем:

„Организирането на Зимна Олимпиада е свързано с големи инвестиции в съоръжения, от които ние нямаме нужда. Например улеите за бобслей и спускане с шейни. След Олимпиадата няма да имаме нужда от тях.“

В момента единствените два сигурни кандидата за Олимпиадата през 2022 година са Алмати (Казахстан) и Пекин (Китай).

Изборът на МОК ще бъде направен на 31 юли 2015 година.