Въпреки забавянето в продажбите на смартфони през последните месеци, все още има значителен потенциал в нискобюджетния сегмент, според специалисти.

Именно продажбите на евтини смартфони ще доведат до утрояване на продажбите на мобилни устройства в следващите пет години, според изследване на телекомуникационната компания Ericsson.

Вижте още: Ще продължават ли да поевтиняват смартфоните?

За изминалата година продажбите на смартфони са били около 1.9 милиарда, като през 2019 година се очаква да се повишат до 5.6 милиарда.

Според доклад на компанията революцията при смартфоните е едва в своето начало, въпреки че се наблюдава сериозно забавяне в продажбите на скъпи устройства в САЩ и Европа през последните месеци.

Все още обаче има милиарди хора по света, живеещи в развиващите се страни, като Индия, Китай и ЮАР, които тепърва ще закупят своя първи смартфон.

Според Ericsson в основата на ръста в продажбите на смартфони ще са именно страните от азиатския и тихеокеанския регион.

Към момента в тази част на света има около 988 милиона смартфона, докато те се очаква да се повишат до над 3 милиарда долара към края на десетилетието.

Развитите пазари ще допринесат към този тренд, благодарение основно на добавянето на втори смартфон от страна на потребителите. Все повече ще стават хората, които ще допълват своите смартфони с таблети или ноутбуци.

Ако докладът е близо до истината, най-вероятно ще станем свидетели на нарастване с близо десет пъти в мобилния трафик през следващите пет години. Новите LTE мрежи ще допринесат до голяма степен за справяне с ръста на мобилния трафик.