Въпреки че е незаконно, работодателите дискриминират по възраст. Това е факт.

Вижте няколко неща във вашето CV, които издават, че сте от по-старото поколение:

Домашен адрес

Вече няма нужда да пишете домашния си адрес на CV-то си. Кореспонденцията днес става по мейл и не само, че домашният ви адрес не е нужен, но и е по-добре да го давате, поради няколко причини, като:

- издава вашия социален статус. Може би не искате да се знае, че живеете в краен и не особено престижен район.

- показва колко далеч сте от офиса. Ако живеете в доста краен район и времето за придвижване до работа е важно за работодателя ви, той може да не ви предпочете само, заради това.

- Съображения за сигурност. Не е нужно да пишете точния си адрес къде ли не. Това е лична информация, която може да искате да запазите за себе си.

Работодателят ще разбере адреса ви, когато подпишете договор, но не е нужно да информирате за него в CV-то си.

Домашния телефон

Колко хора под 45 -годишна възраст имат домашен телефон? Не много. От този номер няма нужда, а ако сте подали само домашен телефон, това би се видяло много странно на вашия работодател!

Два интервала след точка

Така се е пишело на пишещите машини и много по-възрастни хора все още оставят два интервала.

Виж още: Идеалното CV

Липсата на интервал пък показва неграмотност.

Умения

В списъка с умения листвайте само такива, които са нужни за съответната позиция. Не изреждайте всеки един курс, на който сте присъствал в живота си. Умение като „машинопис“ издава, че не сте първа младост.

И-мейл

Добре е да имате отделен и-мейл, който да ползвате за работа.

Преди време бяха много модерни и-мейлите с годината на раждане. Това се правеше, най-вече защото ако mimi е заето, винаги можехте да разчитате на mimi78.

Тези и-мейли обаче освен, че издават възрастта ви, звучат много непрофесионално.

Една грешка, която допускат прекалено младите хора пък е да дават и-мейл, в който не се съдържа името им, а някой псевдоним като sunny_boy92.