Британският вестник „Sunday Times” публикува наскоро скандални документи, според които бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА Мохамед бин Хамам е дал подкупи на стойност 5 милиона долара, за да осигури гласове за домакинството на Катар на световното първенство през 2022 г.

Бин Хамам, който беше президент на Катарската футболна федерация и Азиатската футболна конфедерация, беше изваден до живот от футбола заради корупционния скандал. Но това беше само началото на края.

Той беше обвинен, че е опитал да подкупи с по 1 милион долара представители на федерациите от Карибския регион по време на кандидатпрезидентската си кампания. През 2012 г. Спортният арбитражен съд в Сараево отмени доживотното наказание, припомня bTV.

Според „Sunday Times” катарецът е превел 1.6 милиона долара в сметка на бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, 450 000 от които преди гласуването. Уорнър беше преизбран за ръководител на футбола в Северна и Централна Америка в началото на 2011 г. Половина година по-късно той се оттегли от всичките си постове, след като Етичната комисия на ФИФА започна разследване срещу него.

Други 415 000 долара са постъпили в сметка на друг бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА - Рейналд Темарий. Мондиал 2022 в Катар е обект на критики и заради опасения за здравето на участниците и зрителите, което е застрашено от големите горещини в страната.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер вече призна, че изборът на Катар е бил голяма грешка. Той разкри, че е гласувал за САЩ, но е имало голям натиск от водещите европейски страни и най-вече Франция и Германия.

Наскоро обаче Блатер заяви, че обвиненията в корупция около кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. са мотивирани от расизъм. Футболните дейци от Африка пък обвиниха британските медии в "преднамерено клеветнически и унизителни атаки, целящи да навредят на целостта на Африканската футболна федерация".

На фона на това обаче, редица спонсори един по един започват да искат разследване на кандидатурата на Катар за Мондиал 2022.

Hyundai, Adidas и Visa са само част от компаниите, които настояват за проверка на информацията на „Sunday Times”. В Цюрих е пристигнало официално писмо от компанията Sony, която спонсорира големи турнири под егидата на ФИФА, включително и световни първенства. Спонсорът е заявил, че подобни скандали могат да повлияят негативно на имиджа на всички, които са съпричастни към световните футболни първенства и е поискал от ФИФА да проведе разследване.

Петролната компания БП и производителят на бира Budweiser също желаят ръководителите на световния футбол да продължат да разследват начина на избор на Катар за домакин.

Резултатите от разследването на корупционния скандал ще бъдат обявени през септември тази година. Ако се открие, че при избора на Катар за домакин на Мондиал 2022 са допуснати греши, то ще се проведе ново гласуване.

Освен всичко това, правозащитни организации алармират, че в Катар много граждани на Непал, Индия и Бангладеш са жертва на робство в наши дни. Статистиката показва, че се очаква около 4000 работници да починат преди Световната купа в Катар, което прави първенството най-смъртоносното спортно събитие в историята.

Легендарният бивш аржентински футболист Диего Армандо Марадона заяви, че във ФИФА „има огромна корупция". В интервю, публикувано в неделния брой на вестник „Ал-Итихад", Марадона заяви, че „от много години е казвал за подкупите във ФИФА".