Днес управителят на БНБ Иван Искров изпрати писмо до председателя на 42-ото НС Михаил Миков. В писмото Искров заявява готовност да подаде оставка, ако парламентът постигне съгласие за избор на нов управител.

Целта в случая е да не бъде оставена Българската народна банка – институция с ключова отговорност за финансовата стабилност у нас – без ръководител в условията на продължаваща политическа криза.

За писмото на управителя са уведомени президентът и министър-председателят.

В писмото си Искров изтъква още, че основните призиви, които се разминавали с истината, са: БНБ чак сега с едномесечно закъснение започна да си върши работата и опитът да се вмени като отговорност на БНБ обявената дата за отваряне на КТБ – 21 юли.

В писмото Искров посочва, че, за да могат квесторите добре да си свършат работата, много вероятно е специалният надзор да бъде удължен, като максималният законов срок е 6 месеца. КТБ е 4 по големина банка и процедурите съгласно действащото законодателство изискват време.

Управителят на БНБ отговаря и на различни други, тиражирани в медийното пространство и неотговарящи на истината твърдения с разнородно авторство. Едно от тях е, че представители на един от акционерите в КТБ – Държавният резервен фонд на Султаната Оман – не са били канени на среща и с тях не е разговаряно, пише още Искров.

„Напротив, проведени са срещи и разговори – конкретен пример е проведената на 10 юли в сградата на Министерския съвет среща с висши дипломатически представители на Султаната Оман и на фонда, на която от българска страна присъстваха вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на финансите Петър Чобанов и управителят на БНБ.

На тази среща българската страна ясно изрази желанието си за сътрудничество в рамките на закона. И в момента сме в процес на професионална кореспонденция с този акционер на КТБ. Тази информация също беше предоставена на политическите лидери по време на консултациите при президента“.

Друго неотговарящо на истината твърдение е за някакви „чували“, които аз съм твърдял, че са използвани за изнасяне на суми в брой от КТБ. Никога не съм коментирал как са изнасяни касови наличности, а само какви документи са постъпили в БНБ от квесторите и тяхното предаване на прокуратурата. Впоследствие органите на досъдебното производство потвърдиха пред медиите наличието на такива липси в споменатия размер, заяви управителят на БНБ.

Искров подчертава, че е готов с оставката си, ако това ще обедини основните политически сили в страната зад Българска народна банка, както и да не бъде използвана тя за предизборни цели.