Един от най-очакваните Android-смартфони на тази година, отвъд фаблета Galaxy Note 4, е бюджетният модел на Google – Nexus шеста версия, който се радва на изключителна популярност.

Ето и каква е информацията, която циркулира в мрежата относно дългоочаквания модел.

Виж още: Смартфоните които ще бъдат представени през септември

На първо място, очаква се той да бъде представен през октомври, след като светлината на прожекторите ще е насочена към представянето на iPhone 6 през септември, както и към изложението за потребителска електроника в Берлин, където водещи производители ще представят новите си модели.

Виж още: Всичко което трябва да знаете за новия iPhone 6

Така октомври е много вероятно да се окаже месецът, когато повече потребители ще могат да отделят внимание на представянето на модела, малко преди коледните и новогодишните празници.

Пазарните специалисти очакват моделът да бъде позициониран в границите на около 400 долара. За сравнение, към момента петата серия на модела се предлага за около 350 долара за 16 GB и 400 долара за 32 GB.

При тази цена той ще е значително по-евтин от модели като Sony Xperia Z2 (с продажна цена от около 700 долара), както и доста конкурентен въз основа на очакваните му хардуерни характеристики.

Очакванията са моделът да е с 5.2-инчов HD-дисплей с резолюция от 1080 x 1920 пиксела, или точно толкова, колкото е резолюцията на настоящия модел от най-висок клас на Sony.

Той ще се захранва от четириядрен 64-битов или осемядрен процесор. Много е вероятно моделът да е с най-новата версия на Android – L.

Спекулациите са, че моделът ще е или с 20-мегапикселова камера, подобно на смартфона на Sony, или с 13-мегапикселова основна камера. По-вероятен е вторият вариант.

Предната камера обаче се очаква да е 5-мегапиксела спрямо 2.2-мегапикселова при Sony.

Оперативната памет на новия Nexus се очаква да е при 3 GB, както и да има 32 GB вътрешна памет. Батерията му най-вероятно ще е литиево-полимерна със заряд от 3100 mAh.

За сравнение, моделът Z2 е също с 3 GB оперативна памет, но 16 GB вътрешна памет и литеово-йонна батерия от 3 200 mAh.

Новият Nexus се очаква да е със заоблен дисплей и леко поликарбонатно тяло. Спекулации сочат, че той може да е с 4G и да разполага с технологиите NFC и Bluetooth 4.0.

Срещу това моделът Z2 е водо- и прахо-устойчив и освен това очаква своето обновяване по време на изложението в Берлин, където може да бъде представено третото му поколение.