Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който е виден специалист по Голямата депресия, смята, че финансовата криза от 2008 г. е била по-тежка от периода през 30-те години на миналия век, пише WSJ.

Бернанке е заявил това в документ, подаден на 22 август до Федералния съд на САЩ като част от дело, свързано със спасяването през 2008 г. на застрахователния гигант American International Group Inc (AIG) с държавни средства.

„Септември и октомври 2008 г. беше най-тежката финансова криза в световната история, в това число и Голямата депресия“, пише Бернанке. „От 13-те най-важни финансови институции в САЩ, 12 бяха изправени пред риска от фалит в рамките на седмица-две“.

В същия документ бившият министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър предлага подобна апокалиптична оценка. В периода 6-22 септември икономиката на страната на практика бе състояние на „свободно падане“, казва той.

Starr International Co., ръководена от бившия главен изпълнителен директор на AIG Морис „Ханк“ Грийнбърг, заведе дело срещу правителството на САЩ през 2011 г., настоявайки за милиарди долари обезщетение заради спасяването на AIG. От Starr твърдят, че част от отпусната от правителството помощ, в размер на 182 млрд. долара и продажбата на активи на AIG, са били неконституционални.

Запитан защо правителството е трябвало да спасява AIG Бернанке казва: „Фалитът на AIG щеше да е катастрофа и това можеше да доведе до световен финансов и икономически срив, подобен на този от 30-те години с катастрофални последици за производството, доходите и работните места“.

Федералният резерв продаде последните си активи в AIG през 2012 г.