Следващият път, когато използвате колата си, за да свършите нещо, което може да бъде свършено и без нея, се замислете за това колко енергия консумирате на годишна база.

Широкото схващане е, че западняците са едни от най-големите енергийни консуматори в света. Американците например съставляват едва 5% от световното население, но в същото използват 20% от енергията в света, изяждат 15% от месото и създават 40% от боклуците на света.

Оказва се, че европейците и хората в Близкия Изток също не печелят награди за енергийна ефективност.

От Oilprice.com са направили класация на това кои държави използват най-много енергия и защо.

Някои от виновниците са очаквани, но други могат да ви изненадат. При подреждането на държавите е използван критерият килограми петролен еквивалент на глава от населението, който представлява количеството енергия, което може да бъде извлечено от един килограм суров петрол.

Този индикатор може да бъде използван за сравняване на енергията от различни източници, в това число изкопаеми горива и възобновяеми източници. Използвани са най-новите налични данни на Световната банка.

Ето и кои са най-големите енергийни консуматори в света:

10. Финландия – 6 183 кг. петролен еквивалент на глава от населението

Над една трета от територията на Финландия се намира над Полярния кръг, климатът е студен, страната е рядко наеселена, а икономиката е високо индустриализирана. На фона на всичко това не е изненада, че Финландия е сред най-големите потребители на енергия глава от населението в Европа.

Според Международната агенция по енергията Финландия планира да диверсифицира икономиката си, като преминава все повече към възобновяеми източници, между които и биомаса, и е одобрила строителството на две нови ядрени електроцентрали.

9. САЩ – 6 793 кг

Като най-голямата икономика и най-богата нация, САЩ, естествено, попада в челната десетка на тази непрестижна класация. Един озадачаваш факт е, че въпреки годишния икономически растеж, енергийното потребление на глава от населението в САЩ остава приблизително на същото ниво от 70-те години на миналия век.

Едно от обясненията е, че САЩ просто е пренасочила енергията, необходима за задоволяването на по-голяма консумация, към производствени центрове извън страната.

8. Канада – 7 333 кг

Милите, обичащи мира канадци определено обожават колите си, заедно с климатиците, горещите вани и други уреди, използващи енергия. Въпреки обаче, че мнозина отъждествяват канадския енергиен сектор с петролните пясъци, всъщност други форми на енергия съставляват по-голяма част от потреблението.

Повече от половината (57.6%) от електричеството на Канада идва от ВЕЦ, а въглищата са вторият най-популярен избор с 18%. Ядрената енергия е на трето място (14.6%), а петролът и природният газ съставляват едва 6.3% и 1.5%, респективно.

Вижте още: Петте най-важни петролни полета в света

7. Обединени арабски емирства – 7 407 кг

Нищо не се набива повече на очи по отношение на консумацията на енергията, като Ski Dubai – закритият курорт с 85-метрова изкуствена планина, който потребява еквивалента на 3 500 барела петрол на ден.

Според World Resource Institute ОАЕ използва 481 тона петролен еквивалент за производството на 1 млн. долара от БВП, в сравнение със 172 тона за Норвегия.

6. Люксембург – 7 684 кг

Люксембург е почти изцяло зависима от енергийния внос, основно на петрол и природен газ. Енергийното потребление се е увеличило с 32% от 1990 г., като транспортът е с 60% дял.

5. Бруней – 9 427 кг

Освен че е значим производител и износител на петрол и природен газ, малкият султанат на остров Борнео е и сериозен потребител. Населението на Бруней е приблизително половин милион души, а броят на регистрираните автомобили на глава от населението е един от най-високите в региона.

Бруней също така субсидира горивата и електричеството, които се продават на народа на цени под пазарните.

4. Кувейт – 10 408 кг

Въпреки че разполага с шестите най-големи петролни резерви в света и 63 трлн. куб. м резерви от природен газ, търсенето на електричество в Кувейт, често надхвърля предлагането.

По някои данни Кувейт постоянно изпитва недостиг на електричество, а в страната има чести спирания на електроподаването. Кувейт вече е нетен вносител на природен газ, за да се бори с този проблем.

3. Тринидад и Тобаго – 15 691 кг

Тринидад и Тобаго е една от най-богатите страни в Карибския басейн и е водещият производител в региона на петрол и природен газ. Там се намира едно от най-големите съоръжения за обработка на природен газ в Западното полукълбо.

Тринидад и Тобаго е най-големият износител на втечнен природен газ за САЩ. Електрическият сектор на страната се захранва изцяло с природен газ.

2. Катар – 17 418 кг

Катарците са пристрастени към петрола. Според National Geographic, населението получава безплатно електричество и вода, което е описвано като “течно електричество”, защото често се генерира от обезсоляване, което е един доста енергоемък процес.

Емисиите на глава от населението в Катар са най-високите в света и три пъти по-високи от тези в САЩ.

1. Исландия – 18 774 кг

Да, точно така, Исландия. Измежду всички страни в света, в това число и най-богатите и най-големите петролни производители, Исландия консумира най-голямо количество енергия на глава от населението. Как е възможно това?

Причината на практика е прекомерното изобилие. Тъй като по-голяма част от енергията на Исландия идва от ВЕЦ и геотермални инсталации, исландците са едни от хората, които най-малко се замислят при потреблението на енергия.

Вижте едно интересно видео за това защо Исландия използва толкова много енергия: