Американският фондов пазар приключи променливата сесия в понеделник с рязък спад, като низходящото движение стана особено интензивно в последния час на търговията. Волатилността произтече от значителните загуби миналата седмица, които засилиха опасенията, свързани със световния икономически растеж.

Всичките основни индекси се търгуваха под двестадневната плъзгаща се средна, а падайки под нейните средни нива (както например е случаят с S&P 50, който се движеше под 1 900), се възприема от анализаторите като сигурен знак за продължаващо понижение.

Главният пазарен анализатор на Voya Investment Management каза, че не е никак изненадан от нарасналата волатилност. Каваноу заяви, че компаниите, които само до преди два месеца са били доходоносни, може да очакват ново повишение на цените на техните акции, след като финансовите отчети бъдат обявени съвсем скоро.

Тя каза още, че променливостта в стойността на ценните книжа може да ги направи едновременно по-атрактивни и по-евтини.

Европейските фондови пазари се понижиха в понеделник, продължавайки низходящия ход, който бе провокиран от опасенията за стагнация в еврозоната.

Индексът The Stoxx Europe 600 завърши надолу с 0.1%, достигайки 321.56, след като прекара по-голямата част от сесията на зелена територия. Повишението, което беше регистрирано през деня, бе по-скоро вследствие на технически вместо на „фундаментални факти“, каза в имейл Кристиян Блабджерк, който е главен стратег в Danske Bank Markets.

„Съществува реална заплаха еврозоната да навлезе в период на нова рецесия за трети пореден път и това наистина помрачи настроенията на пазара“, каза Джоау Монтейро, анализатор в Valutrades, в понеделник. „Докато не се забележи нещо, което да убеди играчите на пазара в противното, дотогава започналата промяна в настроенията може да продължи“.

Обявяването на финансовите резултати ще увеличи темпото както в Европа, така и в САЩ в близко бъдеще. Приходите от европейските компании се очаква да се увеличат със седем процента, според Кристиян Блабджерк. „Според мен обаче, тези резултати няма да бъдат надминати“, допълни той.

EUR/USD
Единната валута възстанови част от изгубените позиции спрямо долара в понеделник. Еврото прекъсна двудневния спад и натрупа преднина от 122 пипса. По този начин двойката се приближи до съпротивата при 1.2791. Очакванията са биковете да продължат да оказват влияние. Пробивайки първата съпротива, валутите ще се отправят към нивата при 1.2866. Стартът на новата седмица бе даден на цена от 1.2629, а възходящият тренд бе водещ през цялото време. Най-високата стойност за деня бе отбелязана при 1.2761 малко преди края на сесията.

Подкрепа: 1.2583; 1.2500;
Съпротива: 1.2791; 1.2866;

GBP/USD
Незначителен ръст отбеляза паундът спрямо долара в понеделник. Търговията бе динамична, но съществени изменения в цената на двойката не бяха регистрирани и тя запази нивата от края на миналата седмица. Ако песимистичните прогнози за британската валута се сбъднат, тогава подкрепата при 1.5950 ще бъде преодоляна. Сесията в понеделник бе отворена на цена от 1.6072, а финалът бе поставен 9 пипса по-нагоре. Връх за деня бе достигнат при 1.6124.

Подкрепа: 1.5950; 1.5884;
Съпротива: 1.6225; 1.6250;

USD/CHF
Доларът прекъсна двудневния си ръст спрямо швейцарския франк в понеделник. Американската валута загуби позиции и се върна на нивата от четвъртък миналата седмица, които се затвърдиха като първата стабилна подкрепа. Въпреки уверения негативен ход, тя не бе преодоляна и двойката финишира над нивото 0.9468. Очакванията са двойката да направи нов опит за нейното пробиване. Цената на отваряне на сесията в понеделник бе 0.9568, а на затваряне 0.9478. Най-ниска стойност бе достигната малко преди финала.

Подкрепа: 0.9468; 0.9359;
Съпротива: 0.9624; 0.9686;

USD/JPY
Доларът отбеляза спад спрямо японската йена в понеделник. По този начин двойката достигна подкрепата при 106.78, но не успя да я пробие и да завърши под нейните нива. Очакванията в краткосрочен план са американката валута да възстанови част от изгубените позиции. Ако обаче това не се случи, валутите ще се насочат към втората подкрепа при 106.02. Сесията стартира на цена от 107.51, а финалът бе даден 74 пипса по-надолу.

Подкрепа: 106.78;106.02;
Съпротива: 109.89;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.