Руската национална валута продължава със своето понижение, като достигна нов рекорден минимум спрямо кошницата от долари и евро, спрямо които се измерва.

Върху рублата действат комбинация от негативни фактори, като освен международната изолация на страната, другият сериозен фактор в посока на поевтиняване е спадът в цената на петрола.

На пазара са налице сериозни опасения, че кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен от рейтинговата агенция Standard & Poor’s в петък.

Настоящият рейтинг на страната, даден от световната агенция, е BBB-, което е само една степен над най-ниския кредитен рейтинг „junk“ (боклук).

Подобно действие би могло сериозно да повиши разходите по руския дълг и да инициира по-нататъшни проблеми за руската национална валута.

Доларът поскъпна до нива от 41.90 рубли, като моментно се повиши до най-висока стойност от 42 рубли, невиждана в историята на търговия на валутата.

Усилията на руската централна банка да спре поевтиняването на рублата, в което банката хвърли близо 15 млрд. долара на пазара през октомври, до този момент не се овенчават с успех.