Доларът поскъпна до триседмичен връх спрямо йената, след като Федералният резерв на САЩ сложи край на програмата си за изкупуване на облигации заради по-доброто състояние на пазара на труда.

Доларът поскъпна спрямо 13 от 16-те най-търгувани валути, след като трейдърите отложиха във времето очакванията си за това кога Фед ще вдигне лихвите.

Новозеландският долар запази спада си, след като Централната банка на страната даде индикации, че ще запази лихвите си без промяна за продължителен период от време.

Управителят на Централната банка на Япония Харухику Курода днес ще говори пред парламента преди срещата на банката утре.

Доларът поскъпна с 0.1% до 109.01 спрямо йената, след като докосна 109.12, което бе най-високото ниво от 7 октомври насам. Щатската валута добави 0.1% до 1.2621 спрямо еврото, след като поскъпна с 0.8% вчера. Японската валута остана на ниво от 137.56 спрямо еврото.

Доларовията индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, нарасна с 0.1% до 1 070.64 пункта, след повишение от 0.6% вчера, което бе най-голямото от 3 октомври насам.

От Федералния резерв обявиха, че състоянието на пазара на труда се е подобрило достатъчно, за да може да бъде сложен край на безпрецедентната програма за изкупуване на активи.

Въз основа на цените на фючърсите вероятността Фед да вдигне лихвите до октомври 2015 г. се покачи до около 75%, в сравнение с 68% в края на миналата седмица.

Новозеландският долар остана почти без промяна на ниво 78 щатски цента, след като поевтиня с 1.5% вчера, което бе най-големият му спад от 3 октомври насам.

Управителят на Централната банка на Нова Зеландия Греъм Уийлър запази основната лихва на ниво от 3.5% днес и даде индикации, че тя ще остане без промяна в продължителен период от време на фона на забавящата се инфлация и на все още скъпата валута.

Централната банка разкри, че е продала нетно 30 млн. новозеландски долара (23 млн. долара) през миналия месец.

Харухико Курода ще говори пред японския парламент днес. Трима от 32-ата икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакват, че банката ще увеличи програмата си за изкупване на активи на своята среща утре, докато 19 прогнозират, че това ще стане на по-късен етап, а според 10 няма да има никакво увеличеие на стимулите.

Централната банка на Япония изкупува държавни облигации за около 7 трлн. йени (64 млрд. долара) всеки месец, а таргетът за инфлацията й в страната е 2%.