Успехът може да бъде дефиниран по много начини, но провалът винаги означава едно. Той е израз на невъзможността на човек да постигне целите си в живота, каквито и да са те.

В следващите редове ще се запознаете с 10 неща, характерни за хората, които се провалят.

1. Те не разбират стойността на времето
„Всеки успешен предприемач знае, че времето е по-важно от парите, сами по себе си”, Ричард Брансън

Неуспешните хора не ценят времето си. Те са навсякъде и по всяко време заради липсата на целенасочени действия за постигане на целите им. И година след година те си обещават нови и нови цели, които никога не се реализират, защото не умеят да ги гонят.

Умението да се управлява времето, научаването да казваме „не” и знанието какви ангажименти трябва да бъдат поети за постигане на поставените цели представляват стъпка напред към успеха във всяка една сфера от живота.

2. Те не правят неща, които са в синхрон с целите им
„Не е трудно да се вземе решение, когато знаеш приоритетите си”, Рой Дисни

Колкото по-важна е целта, толкова по-нагоре в списъка с приоритети ще бъде и толкова повече дисциплина и ред ще са необходими за осъществяването й. Колкото по-маловажна е целта, толкова по-ниско в списъка с приоритети ще я поставите, толкова по-малко дисциплина ще е нужна и толкова по-малко ще ви разсейва.

Неуспешните хора бъркат заетостта с продуктивността. Те участват във всичко, но нищо от това, което правят, не е в синхрон с техните принципи и цели. Записването на целите в дневник и очертаването на стратегията за постигането им може да ви помогне да идентифицирате нещата, които ще ви помогнат или само ви разсейват по пътя към успеха.

3. Не поемат отговорността за действията си
„Хората често мислят, че успехът в една сфера компенсира провала в други сфери, но дали наистина е така? Истинската ефективност изисква баланс”, Стивън Коуви

И така, шефът ви не струва и вие наистина мразите работата си, но това не е причина да изпадате в застой и да си вършите работата посредствено. Плащат ви, за да бъдете там, затова е по-добре да правите нещата както трябва.

Животът е основан на този универсален закон – да ви дава толкова, колкото влагате. Именно зрялостта и мъдростта са тези, които могат да ви накарат да преследвате съвършенството, независимо от обстоятелствата.

Неуспешните хора са тези, които се примиряват да получават слаби оценки и не се вълнуват от изнамирането на ефективен метод за учене, който да повлияе положително на умението им да се развиват.

Защото най-важното е не колко си интелигентен, а колко добре умееш да планираш и да се адаптираш – именно това те кара да се чувстваш готов за предизвикателствата в живота.

Вижте още: 3 навика, с които ще изстреляте напред кариерата си

4. Те страдат от самоналожени ограничения
„Ти си това, което вярваш, че си”, Опра Уинфри

Неуспешните хора казват неща като: „Аз просто не съм добър с числата”, „Аз мразя да уча” и „Аз не смятам, че ще мога да ръководя собствен бизнес”. Те слагат граници на самите себе си и се извиняват за поведението си, но всъщност това е начин да се подценяваме.

Отървете се от идеята, че разполагате със специфична палитра от умения и таланти, които ви ограничават да правите нещо. Спрете да мислите, че не сте достатъчно умни. Това, което животът изисква от вас, е да дадете максимума от себе си, за себе си и за другите.

5. Те са добри в извиненията
„Ако не можеш да го направиш добре, поне направи така, че да изглежда добре”, Бил Гейтс

Неуспешните хора винаги намират причини, и то логични, за това защо не бива и не си заслужава да се заемат с нещо. Те понякога бъркат това омразно поведение с „това да бъдеш реалист”. Такива хора страдат от липса на въображение и винаги намират пътища, по които да докажат, че няма никакъв смисъл нещо активно да бъде опитано.

Най-доброто лекарство в този случай е да спрете да мислите, когато започнете да си измисляте извинения. Рестартирайте мозъка си и започнете да планирате всичко отначало.

6. На тях им липсва класа
„Можете лесно да си създадете впечатление за характера на човека по начина, по който той се отнася към хората, които не могат да направят нищо за него”, Гьоте

Неуспелите хора обикновено нямат социална идентичност. Те казват неща от сорта на „е, поне бях честен” или „това съм аз, ако искаш”. Те не знаят как да се отнасят към другите хора и стават арогантни без никаква причина. Никой не обича хората с големи усти, които се фукат и които не умеят да кажат едно искрено благодаря, когато им направят комплимент.

Лесно е да бъдете учтиви и добри с хората. Да бъдете учтиви и добри към хора, които не можете да търпите и в които сте в постоянно противоречие, изисква характер. Да се научите да говорите с хората е умение, което малцина усъвършенстват.

Хората казват, че характерът на човека проличава най-ясно, когато го наблюдаваме да стои на дълга опашка, когато не го обслужват на ниво и когато реагира на нескопосаните ви движения, в резултат на които ценна негова вещ пада счупена на земята.

7. Те са хора, които постоянно отлагат
„Само отлагането за утре на желанието ни да умрем е останало недовършено”, Пабло Пикасо

Има хора, които не се стесняват и не си дават сметка колко много неща отлагат за утрешния ден. Лошият им навик им се връща, без да разберат колко ценно е времето. Те се чувстват удобно в изживяването на един живот, който постоянно е свързан с утрешния ден.

Те живеят така, сякаш имат двама живота – един сега и още един на съхранение в банката. Осъзнаването на факта, че започваме да умираме в момента, в който се раждаме, и мъдростта да осъзнаем, че всеки ден от живота ни е подарък, трябва да ни кара да правим всичко по силите си за себе си за тези 24 часа, защото никой не може да ни гарантира утрешния ден.

Вижте още: 8 често срещани навика, които пречат на успеха

8. Те не поемат активността в ръцете си
„Направи нещо сега и твоето бъдещо аз ще ти благодари”, Лес Браун

Простотата на това правило на живот е вероятната причина неуспелите хора да го пренебрегват. Те имат навика да оставят отпечатъци от пръсти по пясъка на времето. Те могат да говорят за наистина големи неща и да мечтая, но страдат от липсата на кураж, за да последват мечтите си.

Спрете да мечтаете за това, което ще бъде. Мечтите, сами по себе си, не са лоши, но е време да станете, да се покажете и да направите нещо. Спрете да ходите на срещи в кафенето, а отидете да сътворите нещо.

9. Те не могат да приемат злополучието
„Слънчевите лъчи и липсата на дъжд правят пустинята”, арабска поговорка

Имало едно време едно овчарче, то не било боец и било ниско на ръст. То погледнало един гигант и казало: „Ще те поваля и ще ти отрежа главата”. Това и направило. При предизвикателствата нещата стоят така: те са толкова големи, колкото ни се струват, че са, и са толкова силни, колкото нашата слабост позволи”.

Неуспелите хора не разбират това и се отказват бързо, защото обстоятелствата започват да ставата неудобни, стават трудни и нежелани. А хората, които се провалят, искат да имат дете, без да го родят, да намерят гърне със злато под дъгата, без да са преминали през бурята.

Преодоляването на предизвикателствата не просто ни доближава до постигането на целите ни. То ни превръща в личности, които не сме си и въобразявали, че можем да бъдем. Не се страхувайте да се изправите пред страховете си и да стъпвате по неутъпканите пътеки.

Излезте от комфортната си зона и се предизвикайте. Няма да разберете колко силни сте, ако никога не влезете в битка. Може понякога да загубите и гигантът да победи, но така все пак ще му покажете, че не е толкова голям, колкото смята, че е.

10. Те са апатични
„Тъй като си хладък, нито си горещ, нито си студен, ще те изплюя от устата си”, Откровение 3:16

Винаги има хора, които нямат мнение за нищо. Те не умеят да взимат решения и игнорират непознатите обстоятелства. Те не могат да поддържат стойностни разговори и не умеят да се адаптират в разговори на теми, които са им непознати.

Те смятат, че всички трябва да виждат света през техните очи. Те са безразлични към всичко и не отстояват нищо. Те не четат, те не се самообразоват и изобщо не дават пет пари за това как се държат.

Дори и да не постигнат максималния си потенциал, те са равнодушни, защото за тях животът е толкова интересен и чудноват, че ги отекчава. Апатията е тих убиец. Намерете нещо, което страстно ви харесва. Дори и да не ви плащат, за да го правите. Вложете страстта си в него.