Китайските индекси се понижиха в последния ден на търговия преди да се осъществи връзката между шанхайската и хонконгската борса.

Индексът Shanghai Composite Index загуби 0.5% от стойността си, намалявайки ръста си за тази седмица до 2.3%. От началото на годината показателят е добавил 17% към стойността си.

„Китайският пазар явно страда от синдрома "продавай при новините" предвид на това, че очакваната връзка между двете борси вече инициира значителен ръст в нивата на акциите“, коментира Уанг Уейюн, стратег в Zheshang Securities Co., цитиран от Bloomberg.

“Не може да се очаква индексът да продължи да се повишава с подобни темпове през следващите един-два месеца“, допълва още специалистът.

Индексът CSI 300 Index се понижи с 0.1%, докато този, следящ представянето на китайските компании в Хонконг, се понижи с 0.7%.

Китайският пазар разчита, че търсенето на акции от страна на международни инвеститори сериозно ще подкрепи ликвидността, както и търсенето на местна национална валута.

Шанхайският индекс се търгува при съотношение 9.2 пъти прогнозираните за следващата година печалби, в сравнение със съотношение от 6.9 за търгуваните в Хонконг китайски компании.

Търгуваните обеми на китайския пазар днес бяха с 13% над средните за последните тридесет дни.

Петролът продължи и задълбочи спада си вчера до нови четири и половина годишни минимуми. Петролът тип брент загуби близо 4% от стойността си вчера, като днес се търгува при нива от 77.50 долара за барел с доставка през януари.

Щатският суров петрол също отбеляза загуби от над 4% и се търгува рано тази сутрин при 73.80 долара за барел с доставка през януари.