Борба срещу корупцията, създаване на по-добри условия за бизнеса и реформи в редица от секторите на икономиката. Това са трите основни проблема, решаването на които може да подобри живота на населението в България.

Без тях страната ни ще продължи да бъде на едно от последните места във всяка класация, а жителите й ще продължат да мислят към коя чужда държава да се отправят.

Мрачните прогнози на НСИ за населението в България към 2070 г. предвиждат тук да живеят между 4.9 и 5.5 млн. души. Към 2050 г. пък се очаква в страната ни да има между 5.6 и 6.1 млн. души.

Ето и нашите доводи:

Бизнесът

Бизнесът е този, който създава работни места. Неслучайно в областите с ниски нива на безработица животът е по-лесен и се наблюдава миграция към тези градове. Неслучайно и населението в селските райони намалява с всяка изминала година.

Факт е обаче, че и на бизнеса не му е лесно. Преките чуждестранни инвестиции у нас са намалели в пъти от годините преди кризата, а усвояването по европейските програми не е на желаните нива. От друга страна, междуфирмената задлъжнялост в страната е на рекордно високи стойности, което пречи на „колелото“ да се върти.

Бизнесът също така зависи и от останалите два големи проблема – реформите и корупцията. Реформите в този случай касаят най-вече образованието, защото днес е все по-трудно да се намерят качествена работна ръка – от една страна, работодателите не могат да предложат добри заплати, а от друга - специалистите търсят работа в чужбина, където ще получават в пъти по-големи заплати, а децата и семейството им ще живеят и учат в по-добра среда.

Статистиката сочи още, че над половината от трайно безработните у нас имат начално или по-ниско образование. От друга страна пък, едва една четвърт от завършилите студенти в България изобщо намират работа като висшисти.

Корупция

От 1995 г. насам у нас почти липсва напредък по отношение на борбата с корупцията, смятат от фондация „Херитидж” и списание „Уолстрийт Джърнъл”.

Оттам ни отреждат 61-о място по икономическа свобода и 28-о в Европа. Българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция, смятат авторите на изследването.

Наскоро изнесени данни показват, че през 2014 г. е регистрирано най-високото равнище на административна корупция и корупционен натиск от страна на администрацията в периода след 1999 г.

Мониторингът на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията в периода след 1999 г. показва, че през 2014 г. равнището на участие на гражданите в корупционни сделки достига рекордните 29.3% от пълнолетното население на страната.

Това равнище е дори по-високо от равнището, наблюдавано през 1999 г., и означава, че около 1.9 млн. граждани на възраст над 18 години признават, че са давали пари, подарък или услуга при взаимодействията си със служители в обществения сектор през последната година.

Същевременно, според доклад на американска организация за борба срещу бедността, корупцията е виновна за смъртта на 3.6 млн. човешки същества по света всяка година. Според данните от проучването, даването и приемането на подкупи, прането на пари, укриването на данъци и източването на държавните бюджети чрез фантомни фирми ощетява бедните страни с 1 трилион американски долара годишно.

Ако тази сума бъде пренасочена към здравеопазването и други социални дейности, животът на милиони хора по Земята може да бъде спасен.

Щом животът на милиони хора може да бъде спасен, защо това да не може да подобри и качеството на живот у нас?

Реформи

Реформите в България следва да засегнат голяма част от секторите, но най-вече здравеопазване, образование, пенсионната система, енергетика и др.

Защото всяко едно забавяне и наливане на пари в тези сектори, но без осъществяването на реформи, ще е фатално, най-вече за бъдещите поколения.

За какво става въпрос?

Проблемите в образованието започват от липсата на достатъчно детски градини и стигат до висшите учебни заведения, които произвежда висшисти, неподготвени за трудовия ни пазар, който през последните години се е променил драстично.

Завършилите медицина пък предпочитат реализацията в чужбина, вместо в родните ни болници, клиники и бърза помощ, където могат да бъдат нападнати от недоволни пациенти.

А именно всеки един от горните проблеми пък оказва влияние и на раждаемостта на населението. Българската жена ражда по-малко и по-късно, именно защото се чувства несигурна и при това в собствената си държава. Защото не е лесно да се гледа дете с минимална заплата, нали?

Не на последно място – енергетиката. Да, това е поредната бездънна яма, която ще продължи да „гълта“ държавни средства. Без реформи и без казване на истината в очите на българите едва ли поредното увеличение на цената на тока ще помогне да се съживи един мъртвец.

България уж е над всичко

Един българин успя да сплоти страната ни за часове. Един българин прикова пред телевизионните екрани милиони българи. Защо политиците да не могат да го сторят. Не е ли наша обща цел страната ни да е добро място за живот?

Топката е в тяхното поле. Защото още Васил Левски е казал: „Дела трябват, а не думи“.