Това лято анализатори прогнозираха, че Харолд Хам може да изгуби половината от състоянието си, което е в размер на 20 млрд. долара при развода си.

Оттогава състоянието на Хам наистина намаля наполовина. Причината за това обаче е цената на петрола, а не развода му.

От края на август стойността на дела на Хам, който е главен изпълнителен директор и основател на петролната компания Continental Resources, се е обезценил от 20 млрд. долара до малко над 10 млрд. долара в петък.

Обезценяването на дела му идва по едно и също време със скъпия му развод. Миналия месец съдът отсъди, че Хам трябва да плати на бившата си съпруга Сю Ан близо 1 млрд. долара.

Като част от присъдата съдията постави под запор 20 млн. акции на Continental. Адвокатът на Сю Ан пък заяви, че тя може да обжалва, за да получи повече пари.

Вижте още: Милиардер се размина с най-скъпия развод в историята

Разбира се, Хам е все още богат. Дори и да са му останали само 8 или 10 млрд. долара, той все още може да живее живота, на който е свикнал.

Внезапната загуба на Хам показва днешната реалност при супербогатите, при която огромни богатства на хартия могат да бъдат създавани и унищожавани за много кратко време и това не важи само за технологичните компании. Дори и петролът, който е най-старият и стабилен източник на династично богатство, е доста волатилен напоследък.

Историята за забогатяването на Хам се е превърнала в легенда. 63-годишният петролен магнат е едно от 13-те деца на семейство фермери от Оклахома. Той започва да работи на бензиностанци, след като завършва гимназия, след което започва да чисти петролни резервоари.

Основава сондажна компания, а в крайна сметка със заем от 1 000 долара създава Continental Resources. Компанията открива петролното поле Сидър хилс в Северна Дакота през 1995 г. и става една от най-големите петролни компании в САЩ.