Дейвид Херо е фаворит сред изключителна група от международни гурута. Като главен инвестиционен директор на отдел "Международни акции" за Harris Associates, ще си помислите, че неговите вече са достатъчно израснали, но Херо е също така портфолио мениджърът на Oakmark International Fund, Oakmark International Fund Small Cap и Oakmark Global Select Fund.

Международният гуру има 28 години опит в инвестирането и работи в Harris Associates от 1992 г. насам.

Херо стартира неговия Oakmark International Fund през септември 1992 г. и от тогава той има силни представяния във всички пазарни условия. Дейвид Херо се присъединява към Harris Associates в Чикаго през 1992 г. като портфолио мениджър и оттогава се изкачва до позицията на партньор и CIO на международните инвестиции.

Гуруто държи бакалавърска и магистърска степен по икономика от Университета на Уисконсин и преди времето си в Harris Associates е в управата на Инвестициония съвет на Уисконсин. Херо също е член на Федерацията на финансовите анализатори.

Harris Associates, който е съветник на Oakmark Funds, е основана през 1976 г. с цел предоставяне на инвестиционни консултации на институции, както и на богати хора. Oakmark Funds са създадени през 1991 г., за да приведат философиите на Harris Associates "директно към взаимен фонд".

Към септември 1995 г. Harris Associates става изцяло притежавано дъщерно дружество на Nvest Companies, които са придобити през 2000 г. от IXIS Asset Management - френска компания за управление на институционални пари.

Въпреки че е дъщерно дружество, Harris Associates остава напълно автономно дружество, запазвайки контрола на техните инвестиционни решения, инвестиционната философия и ежедневните операции. Връзката с неговото дружество майка дава достъп на Harris до допълнителни ресурси за дистрибуция на взаимни фондове и инвестиционен бизнес с отделна сметка.

Философията на инвестиране на Harris Associates е да "инвестира в компании, които се търгуват в значителна отстъпка от присъщата стойност на бизнеса; компании, които постоянно растат на стойност с течение на времето; които имат управленски екипи, ориентирани към акционерите."

Oakmark International Fund се стреми към дългосрочно увеличаване на капитала чрез инвестиции в най-малко пет страни извън САЩ.

Фондът има склонност да се съсредоточава върху ценни книжа, считани за подценени спрямо основната им икономическа стойност. Консултантите на фонда ще изложат дългосрочна стойност главно въз основа на способността на дружеството да генерира парични потоци, качеството на управлението, пазарния дял и степента на влияние върху цените.

Oakmark International не може да инвестира повече от 35% от активите си в ценни книжа на компании, базирани на развиващите се пазари.

Oakmark International Fund е в основния фокус на Херо, и за да сведе до минимум риска от инвестициите си, Херо предприема дисциплиниран подбор на акции в промишлеността или при избор на държава. Както е казано в цитата в края на статията, Херо пазарува в различни страни, за да намери най-добрата стойност за парите си.

През 2006 г. Дейвид Херо е обявен за "Фонд мениджър на годината" от Morningstar. Тази награда бе дадена на Херо за способността му да генерира изключителна възвръщаемост, в желание да приведе в съответствие своите интереси с интересите на акционерите и смелостта да се придържа към неговите стратегии.

Едно от най-престижните отличия на Херо идва от Morningstar, когато през 2010 г. те го избират за "Мениджър на десетилетието" за изключително представяне и надминаване на пазарната възвръщаемост.

Херо често е определян като един от най-добрите международни инвеститори, защото той не гледа на своите инвестиции на базата на география, а вместо това се фокусира върху оценката и качеството на отделното дружество.

"Най-добрата причина да инвестирате в чужбина е да имате по-голям достъп до подценени компании. Защо се ограничавате само до един фондов пазар? Когато купувате нещо, като кола или перална машина, рядко посещавате само един търговец на дребно. Същото трябва да важи и за вашите инвестиции."