Майкъл Прайс е роден през 1953 година. Той завършва Университета на Оклахома през 1973 г. с бакалавърска степен по бизнес администрация.

Прайс е нает от Макс Хайне и Mutual Series взаимни фондове, веднага след като завършил колежа като научен сътрудник, за 200 долара на седмица. Той е работил за компанията до смъртта на Хайне през 1988 г., след което поема контрола на фонда и получава възвръщаемост от 20 на сто през тази година.

Той продава фонда през 1996 г. на Franklin Resources за 670 млн. долара, тъй като се чувствал неспособен успешно да инвестира голямата сума пари, която е под негово ръководство. Въпреки продажбата на фонда, Прайс продължава да работи там до 1998 г., след което става председател на Mutual Series Fund.

Прайс, 271-ият най-богат човек в света, е президент и управляващ съдружник в MFP Investors LLC, която стартира през 1991 година. Той е и директор на Liquinet Holdings. Прайс е важна фигура в света на финансите и има много асоциации с някои от най-известните организации.

Той е активен хуманитарист, който в момента заема позицията на председател на неговата фондация, наречена The Price Family Foundation, която предлага стипендии за физически лица и домакинства, преживели финансови трудности.

Той основава центъра Майкъл Ф. Прайс, който е 224 000 кв. м сграда за Министерството на генетиката и Транслираща медицина в колежа по медицина Albert Einstein, което има за цел да насърчи научните изследвания в посока на развитието на иновативно лечение на различни заболявания.

Трябва също да се отбележи, че легендарният инвеститор Сет Клармън посочва Прайс като един от основните му ментори.

Голяма част от инвестиционната философия на Прайс се основава на учението на Макс Хайне. Прайс започва да работи за Хайне в неговия взаимен фонд Mutual Series веднага след дипломирането си и асоциира възгледите си с тези на своя наставник.

Общата инвестиционна философия би могла да бъде причината, поради която Прайс е толкова успешен при приемането на Mutual Series след смъртта на Хайне през 1988 година.

Хейне е опортюнистичен инвеститор с подход, основан на инвестирането в стойност. Той осъзнава перспективата за печалба във фирми, които са в специални ситуации като фалит или преструктуриране. Една трета от акциите му са съставени от акции на компании със специални ситуации, докато останалите две трети са акции в стойност.

Докато Прайс работи и по-късно управлява фонда на Хейне, може да бъде неопровержимо заявено, че неговият опит в областта на инвестиционната стойност и опортюнистичните инвестиции е неговата сфера на компетентност.

Прайс поема любознателен подход при разглеждане на компаниите за инвестиране. Това, което той обмисля, е колко е вероятно компанията да бъде ценна и да бъде купена от някакъв инвеститор, от друга страна. Той взема под внимание истинската стойност на капитала на дружеството чрез приемането на конвенционална метрика, като цена спрямо счетоводната стойност и цена спрямо паричните потоци.

Прайс изследва обстойно сливания и придобивания при по-нататъшни изследвания на моделите на купуване или интерес на други инвеститори. Въпреки че е наясно с факта , че не всички фирми са подобни и всяка има своята уникална финансова и управленска структура, която определя растежа и рентабилността на компанията, Прайс наблюдава стила на инвестиране на различни фирми и физически лица и купува подобни, но подценени акции на дружеството.

Например, Прайс ще обмисли закупуването на акция, която се търгува на 5x EBIDTA, ако забележи, че много сходна компания е била купена за 10х EBITDA. Той също така внимателно разучава и за управлението на дружеството и определя дали те действат в името на интересите на акционерите, без да поставя на първо място личните си мотиви.

Прайс, освен това, подчертава значението на определяне на стойността на всеки сегмент на компанията като отделни субекти. С една дума, той оценява колко ще струва фирмата, ако някой иска да я купи днес.

Независимо от това, че другите инвеститори, които използват индекса за пазарната капитализация, не предпочитат да инвестират в дружества, които са в беда, Прайс е с твърдо убеждение в инвестиционната си философия и се придържа към нея в добри и в лоши времена.

В съответствие с инвестиционната си философия, Майкъл Прайс купува акции на дружества, които са в беда и продават своите акции с 30 до 40 процента под тяхната истинска стойност.

Възможността, която се намира в тези дружества, които продават активите си на цена, по-ниска от действителната им стойност, е, че инвеститорът може да закупи големи количества акции на дружеството на по-ниска цена, преди компанията да предприема действия за преструктуриране.

Прайс също така прави стресово инвестиране, но той е внимателен, за да инвестира в компании, които имат управление, което действа от името на най-добрия интерес на акционерите и е в състояние да ръководи компанията след преструктурирането.

Последното интересно нещо, което Прайс прави с портфейла си, е как той разпределя парите си. Прайс не харесва държането на много пари, защото, когато пазарът се покачва, това е голямо съпротивление. От друга страна, е необходимо да има малко пари за бъдещи покупки и за защита на инвеститорите срещу пазарни спадове.

Подобно на Хейне, Прайс разполага с две трети от портфейла си в акции със стойност и държи една трета за специални ситуации като арбитраж, проблемни ценни книжа и малко пари.

Използването на тази методология, дори когато пазарът се понижава, портфолиото на Прайс е било в състояние да надмине средната доходност, тъй като специалните ситуации са склонни да имат по-малка корелация към общия фондов пазар.