Инфлацията във Великобритания се е понижила до близо 15-годишен минимум през декември - факт, който се очаква да намали натиска върху централната банка на страната за повишаване на лихвите.

Индексът на потребителските цени е скочил с 0.5% през последния месец на миналата година спрямо 1% през ноември. Това е най-слабата инфлация в страната от май 2000 година, като резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за 0.7%.

Това е най-голямото забавяне на инфлацията от пет години насам и далеч под целената от Английската централна банка инфлация в размер на 2%.

Забавянето в ръста на икономиката на еврозоната, в съчетание със спада в цените на петрола и горивата, са сред основните причини. Спадът в цените в големите търговски вериги също е съдействал за забавянето на инфлацията.

Очакванията за ниска инфлация бяха в основата на решението на централната банка на страната от миналата седмица за запазване нивото на лихвите при рекордно ниската им стойност от 0.5%.

Последният път, когато инфлацията е била толкова ниска, интернет балонът в САЩ е бил точно преди своето „пукане“, припомнят спецалисти.

Цените на храните са се понижили с 1.9% през декември на годишна база, благодарение на сериозните намаления в големи търговски вериги като Tesco Plc и Wal Mart Stores Inc.

Отразявайки поевтиняването на петрола, цената на бензина във Великобритания се е понижила с 18% от пика й през 2012 година.

След данните паундът запази слабостта си спрямо щатския долар, но впоследствие върна част от спечеленето, търгувайки се при нива от 1.5140 спрямо 1.5100 преди това.