Спадът в цената на петрола беше определян като „главния виновник“ за понижението на акциите.

Високата степен на корелация между двата вида активи всъщност отслабва към историческите им нива. Това означава, че акциите и петролът ще започнат да се движат независимо едни от други.

Това е добра новина за инвеститорите на акции, според Николас Колас от Convergex. Ако се върнем чак до 1973 година, ще видим, че дългосрочната корелация между цените на петрола и акциите е 0 -1.1%.

Това означава, че на средна база за повече от 40 години цените на петрола и акциите са се движили независимо едни от други.

Двата вида активи са стигнали своята най-висока степен на движение в синхрон през август 2012 г., когато корелацията достига 49%. Оттогава те оказват все по-малко влияние едни върху други.

Не само понижението в цените на акциите е обезпокоително за инвеститорите, но и страховете от срив в цените на черното злато са симптоматични за бързото забавяне на икономическия растеж и това може да е лошо за акциите по целия свят.

Понижение в САЩ най-вероятно ще дойде от закриване на високо платени работни места в енергийния сектор, предупреди Колас. Но е вероятно тези загуби да бъдат компенсирани от създадени работни места от по-високите потребителски разходи.

Проблемът е, че закриването на работни места може да настъпи преди нови такива да бъдат създадени.