В бързо изменящия се свят на форекс пазара може би съществуват два основни начина на търговия - основани на фундаментален анализ, и тези, основани на технически анализ. Начинаещите, както и експертите, редовно трябва да преценяват дали едната техника има преимущество пред другата или дали, ако двете влязат в съчетание, ще бъде по-подходящо за целите и нуждите им.

Крис Баухамб, пазарен анализатор, определено смята, че има повече смисъл двете техники да бъдат съчетани. По този начин се показват както предимствата, така и недостатъците, и ключовият елемент във всеки стил е самият търговец.

Само той може да измери нивото на риск, което може да си позволи и да се справи с емоциите си. В съчетание с това е добре да се комбинират

Саймън Смит, който е дългогодишен трейдър, е по-скоро резервиран от гледна точка да се разчита изцяло на фундаменталния анализ.

Входни и изходни точки

Смит смята, че можете да търгувате успешно и с основите, но трябва да разбирате и оценявате техниката, за да се информирате къде са разположени вашите входни и изходни точки.

Много трейдъри търгуват на техническа основа. Те не притежават никакъв фундаментален поглед от къде идва всяка валутна двойка. Всяка количествена търговска стратегия разчита на техниците зад кулисите, защото алгоритмите са базирани основно на историческите движения на цените.

Джейми Сейтли, технически анализатор, вярва, че успехите на търгуването чрез технически стил зависят от това как се прилагат. „Ако някой използва похвата на технически подход, базиран на правила, тогава техническият анализ има предимството, можеш да изчислиш риска и да го промениш при необходимост.

Фундаменталният анализ е прекалено бавен, за да алармира търговеца при промяна в динамиката на на пазара", смята той. Според него обаче не може да се игнорират изцяло всички фундаментални релийзи, като например данни за GDP и ниво на инфлация.

Напред с потока

Друг плюс на техническия анализ е, че много основни пазарни играчи го използват и като такива имат силно влияние върху пазара, не следенето на технически анализ от някои търговци се оказва потенциален недостатък, защото графиките могат да предоставят самостоятелни движения.

Катлийн Брукс, рисърч директор, не е съгласна изцяло с нещата. „Да, някои главни играчи на борсата използват алгоритми, които включват технически анализ, но не можеш точно да разбереш какво следят или точните уравнения, които използват в техните модели.

Главното, което можеш да запомниш с техническите решения, е това, че са базирани на човешки реакции - опитваш се да измериш баланса от мнения на пазара. Има милиони играчи на форекс пазара, всички с различни времеви рамки и цели, затова техническите решения могат да са много субективни".

Според Смит, ключовото решение е технически анализ, защото една система и потенциалът да се използват графиките даван възможност за успешна търговска стратегия и надежден риск мениджмънт механизъм.

„Мястото, където много трейдъри бъркат, е емоцията. Основните грешки са да останеш вглъбен към загубите с надеждата да се обърнат в твоя посока или да се взимат печалбите по-рано поради същата причина. За да се изгради силна система само около фундамент, е много трудно при Форекс“, споделя той.

„Правилата може да важат за известно време, но голяма част от тях са едновременни, както когато доларът пада, акциите се покачват. Може да се открие уж надеждно правило, но в света на форекс нищо не продължава вечно.