Днес доларът поскъпна до нов едномесечен връх спрямо йената, подкрепен от ръста при лихвите на щатските държавни облигации, докато в същото време несигурността около евентуалното ново споразумение за дълга на Гърция отново натежа на еврото.

Доларът добави 0.1% до 119.57 спрямо йената. Върхът, достигнат по-рано днес, бе 119.67, което бе най-високото ниво от началото на януари.

Обемите на търговия обаче не бяха големи, тъй като японските пазари са затворени днес заради празник.

Доларът бе подпомогнат и от повишението на лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации, която скочи до над 2% за първи път от месец насам на фона на очакванията, че Федералният резерв може да вдигне лихвите до средата на 2015 г.

На йената пък натежа изказването на управителя на Централната банка на Япония Харухику Курода, който заяви, че страната му не е получила критики от останалите членове на Г-20 за агресивното облекчаване на паричната политика, което обезцени валутата.

Еврото също поскъпна спрямо йената до 135.47, достигайки най-високото си ниво от около три седмици. Еврото за последно се търгуваше на ниво от 135.34, или с 0.1% ръст за деня.

Еврото не успя да намери посока спрямо долара и за последно се търгуваше на ниво от 1.1318 - почти без промяна, в сравнение с вчера.

Засега Гърция не може да се похвали с напредък по осигуряването на нова сделка за дълга без оковите на бюджетните ограничения. Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят положението с Гърция преди срещата на лидерите на ЕС утре.

Австралийският долар скочи с 0.1% до 0.7776 щатски цента. По-рано днес австралийската валута поскъпна до 0.7795 след като изнесени данни показаха, че нивото на потребителското доверие е стабилно, както и състоянието на имотния пазар.

Много от основните международни валути се търгуват в определен рейндж, след като паднаха до многогодишни дъна спрямо долара.

Това може да се види много ясно при доларовия индекс, който от две седмици се движи между 93.250 и 95.331 пункта, след като достигна 11-годишен връх от 95.481 на 23 януари. Индексът за последно бе на ниво от 94.750.