Доларът зае отбранителна позиция днес, след като изнесените вчера слаби данни за щатската политика преустановиха поскъпването му спрямо еврото и йената, докато пазарът очакваше по-нататъшно развитие на гръцката сага.

Доларовият индекс бе на ниво от 94.195 пункта, след като падна до едноседмично дъно от 93.979. Преди това индексът достигна двуседмичен връх от 95.115 в сряда.

Доларът поевтиня с 0.2% до 118.94 йени, падайки от едноседмичния връх от 120.48 йени за долар, достигнат в сряда.

Икономическият оптимизъм в САЩ обаче вчера бе леко охладен, след като изнесените вчера данни за продажбите на дребно и молбите за безработица бяха по-лоши от очакваните.

След като доларът зае отбранителна позиция, това даде на еврото глътка въздух. Европейската валута остана почти без промяна на ниво от 1.1397 спрямо долара, след като поскъпна с 0.6% и се отдалечи от дъното от 1.1270, достигнато в началото на седмицата.

Германия, Франция, Русия и Украйна постигнаха споразумение късно вчера за прекратяване на огъня в Украйна между местните сили и подкрепените от Русия сепаратисти, което също подкрепи еврото.

Еврото също така бе подпомогнато и от Европейската централна банка, която увеличи тавана на финансирането за Гърция с около 5 млрд. евро до 65 млрд. евро.

Волатилността при еврото обаче се очаква да се запази, тъй като предговорите между Гърция и кредиторите й продължават, без да е ясно кога ще приключат.

След като не успяха да постигнат съгласие през тази седмица, Гърция и финансовите министри от еврозоната ще се опитат да изгладят разногласието си на нова среща в понеделник.

Нагласите спрямо британския паунд остават положителни, след като Централната банка на Великобритания обяви вчера, че инфлацията ще се завърне до таргета й от 2%, което запази вероятността за вдигане на лихвите в началото на 2016 г.

Паундът се търгуваше близо до шестседмичния си връх от 1.5415 спрямо долара.

Британската валута се разменяше на ниво от 74.14 спрямо долара, след като се повиши до седеммесечен връх от 73.71.