Инвестициите на фондовата борса не изискват гениални знания и умения. Нещо повече, статистиката сочи, че най-големите финансови умове не са особено добри в прогнозирането на посоката на пазара.

Проучване на очакванията за пазара на 22 старши анализатори (чиито заплати и бонуси са значителни по размер) във водещите институции на Уолстрийт сочи, че техните прогнози се представят по-зле от инвеститор, залагащ среден ръст на индекса, отговарящ на дългосрочното му представяне (от 9%).

Виж още: Как Бъфет е постигнал феноменалния си успех последните 50 години?

Казано по друг начин, инвеститор, залагащ на среден ръст на индекса S&P 500 в размер на 9% в началото на всяка година (от 2000 година насам), е бил по-прецизен в прогнозите си от „големите специалисти“.

Неговата прогноза в началото на годината (за това къде ще завърши индексът в края на годината) е била със средно отклонение от реалността в размер на 14.1 процентни пункта, на фона на средното отклонение от 14.7 процентни пункта при прогнозите на професионалистите.

И все пак добре е инвеститорите да имат някакви базови финансови познания. Ето три уравнения, с които всеки инвеститор трябва да е наясно, преди да се впусне на финансовите пазари:

Уравнение 1

Очаквана доходност в дългосрочен аспект = Дивидентната доходност на S&P 500 + 4.5%

Това е доходността, която един инвеститор би следвало да залага в своите дългосрочни очаквания. Всеки резултат под или над този се приема, че е вследствие на инвеститорските възможности.

Тази формула е известна като „формулата на Гордън“.

Уравнение 2

Разходна норма от 1.5% = на над 40% от парите ви след 40 години

Разходите на много от взаимните фондове изглеждат относително ниски при нива от 2-3%. Професорът по математика Джордън Елънберг, автор на книгата How Not to Be Wrong (Как да не грешим) припомня, че за един много дълъг период малките суми се мултиплицират и се превръщат в значителни.

Така например 100 000 лева във фонд с разходна норма от 1.5% при доходност от 6% годишно ще се превърнат в 560 000 след 40 години. Със същата доходност нискоразходен индексен фонд, с разходна норма от 0.1%, сумата се превръща в 990 000 долара.

Уравнение 3

Възвръщаемостта на собствения капитал = Нетния доход / основния капитал

Възвръщаемостта на собствения капитал е едно от любимите съотношения на Бъфет. То сочи колко добре парите на акционерите работят. Съотношение над 15% сочи изключителна ефективност на бизнеса.