Гърция и Германия играят на котка и мишка, като въпросът, който всички инвеститори си задават, е ще станат ли фондовите пазари жертва на тази игра. Другият въпрос е как може да се отиграе ситуацията на негативен развой на събитията, който би бил катастрофален за Гърция.

Въпреки срещата между Ципрас и Меркел, конкретно споразумение за отпускане на средства на Гърция и срокове не бяха достигнати.

Ципрас обеща провеждането на „значителни структурни реформи“, но Меркел иска детайлен план за правителствените мерки, които ще бъдат предприети.

В крайна сметка, Гърция привършва разполагаемите си средства, като, според източници на Европейската комисия, страната трудно ще плати заплатите и пенсиите в края на този месец. Други прогнози изчисляват, че тя ще изчерпа всичките си ресурси до 20 април.

И все пак, как да се застраховат инвеститорите на фондовите пазари при евентуален негативен развой на събитията?

„Първо, инвеститорите трябва да знаят, че в случая става въпрос за игра на това кой ще мигне пръв, а моментът за мигане наближава“, коментира Марк Чандлър, глобален валутен стратег в Brown Brothers Harriman.

„Ако ситуацията се влоши, то удължаване на индекса на волатилността може би не е лоша идея“, според Лари Макдоналдс, ръководител на макрозвеното на Societe Generale.

„Много хора са в не особено ликвидна позиция, особено търгуващите с облигации. Така че, ако се притеснявате за корекция от да кажем 5-10%, то дълги позиции във VIX или ETF базиран на волатилността фонд може би не е лоша идея“, допълва още Макдоналдс.