Миналата година, когато срещу Тай Уорнър се водеше дело за укриване на данъци, неговите адвокати обясняваха пред съдията за нещастното му детство. Критиците определиха това като крокодилски сълзи, а Уорнър бе осъден да плати солена глоба, да положи обществено полезен труд и получи пробация, но не и ефективна присъда.

Нова книга за основателя Ty Inc., която е най-големият производител на плюш в света, показва, че неговите адвокати не са преувеличавали и вероятно дори не са описали в детайли проблемния живот на Уорнър.

Авторът на книгата Зак Бисонет определя детството на Уорнър като "тъжно" и "разбито." Неговата майка е параноиден шизофреник, която заплашвала сестра му с касапски нож.

Бащата на Уорнър, който го тормозел, бил толкова ужасен от факта, че синът му може да се забърка с погрешни хора, че го изпратил далече от семейния дом в частна военна академия. В книгата също така сестрата на Уорнър споделя, че той е подлаган на тормоз и в училище.

Уорнър, който не е давал обстойно интервю от 1996 г., не е сътрудничил при написването на книгата.

От Forbes изчисляват, че състоянието на Уорнър възлиза на 2.4 млрд. долара. През януари 2014 г. той получи две години пробация за укриването на данъци. Миналия май обвинението обжалва присъдата, като делото още не е приключило.

Книгата задълбава много повече в историята на Уорнър и неговата компания.

На почитателите на бизнеса ще им хареса да прочетат за психологията на потребителите и на пазарните похвати, които създават манията по серията плюшени грачки Beanie Baby —колекционери в момента плащат по 10 000 долара за струващите 5 долара плючени ограчки.

Бисонет също така обяснява как Ty Inc. достига до партньорството си с McDonald's и Чикаго Къбс, за да засили манията по плюшените играчки.

Историята на самия Уорнър обаче е най-увлекателна. “Той има сърцето на дете, наранено от психиатричните постъпки на майка си,” казва бивш ръководител в Ty Inc. в книгата. “Той никога не е имал детство. Той има нещо като синдрома на Майкъл Джаксън. Той е наистина чувствителен тип, който е сериозно ощетен.”

Уорнър е играел баскетбол, тенис и бейзбол в гимназията си в Уисконсин. Неговите родители дават на Уорнър името на великия бейзболист Тай Коб.

Уорнър влиза в колежа Kalamazoo през 1962 г., но го напуска само след година. Тогава животът му се променя. Той започва да се занимава с продажби в компанията за играчки Dakin. Шефът му по това време Пол Рош го нарича "най-добрият търговец, който съм виждал в 44-те си години като мениджър. Той беше убедителен, настоятелен и не приемаше „не“ за отговор."

Много хора, които познават Уорнър, обаче го определят като "егоистичен," "стиснат" и "арогантен." Бивши приятелки се оплакват от това, че повече го е било грижа за богатството му, отколкото за любовта. Една от тях твърди, че Уорнър е "скрил в Европа 100 млн. долара, които са недосегаеми за съдебни решения" още през 1996 г.

Уорнър също така е описван като загрижен собственик на компания, който познава служителите си по имена и е загрижен за условията за труд в китайските заводи, които произвеждат неговите продукти.

Точно както е бил вманиачен по дизайна, маркетинга и ценообразуването на неговите Beanie Babies, той е вманиачен и по външния си вид. Той е известен с това, че носи кожени якета, италиански шалове, розови костюми, розови вратовръзки и розови чорапи, казва авторът.

Той също така се е подлагал на редица пластични операции, най-вече в областта на очите и носа, според книгата.

Бивша негова приятелка споделя в книгата, че любимият филм на Уорнър е адаптацията на романа на Оскар Уайлд "Портретът на Дориан Грей" - мрачна история за богат и безнравствен мъж, който никога не остарява.