Saxo Bank публикува своите прогнози за второто тримесечие на 2015 г., с които предупреждава инвеститорите за края на настоящия цикъл „удължи и се преструвай“ като модел за планиране на икономиката през последните осем години и до достигането до точката на пречупване.

Прогнозите на Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank, за световната икономика през второто тримесечие на 2015 г., са мрачни. Якобсен вярва, че настоящият цикъл „удължи и се преструвай“ наближава своя край.

Твърде дълго определящите държавната политика и централните банки печелеха време чрез помпане на пазара на активи с нулеви лихвени проценти и количествени улеснения, принуждавайки инвеститорите да поемат по-големи рискове, при липса на алтернативи, и позволявайки компаниите да повишават стойността на акциите с огромни цени за обратно изкупуване, често с евтини заемни средства.

От второто тримесечие на 2015 г. търсете повишен риск от преоценка на активи и период на нулеви и дори негативни постъпления, съветва Saxo Bank.

Предсказвайки скъсване с миналото, Стийн Якобсен, главен икономист на институцията, отбеляза: „Глобалният пазар е все по-близо до Съветския съюз през 1989 г. по отношение на своята политическа и икономическа структура, отколкото до свободно търгуваните пазари. Невъзможността за движение на всички отпечатани пари в реалната икономика остава основен въпрос и решение на икономическата дилема.

Ходът на Европейската централна банка за отрицателни лихви по депозитите през 2014 г. може да се окаже катализатор за промяна, особено след като 35% от всички дългове на европейски правителства се търгуват в момента с отрицателна доходност“.

„Ако сте компания, за вас е трудно да повишите обема на продажбите, когато вашите потребители не участват във възстановяването. Заключението трябва да бъде, че икономическа система, която не заделя капитал в най-високата пределна цена на капитала, и която продължава да поддържа 1% спрямо 99 на сто, в крайна сметка прави пълния цикъл, до момент, където очакваната възвръщаемост от всичко е отново нула“.

На този фон, Saxo Bank публикува своите перспективи за пазара и ключови търговски идеи за следващото тримесечие.

Суровини

Сривът на цените на петрола през последните шест месеца изуми световната икономика с все още колебаещи се последици от почти 50% спад в основните показатели, според Оле Хансен, ръководител Стратегии „Суровини“. Това обстоятелство остави пазара отворен за някои възможности за контанго-очаквания през второто тримесечие, основани на предпоставката, че цените ще се покачват в бъдеще, особено на пазара в САЩ.

През второто тримесечие фокусът ще е върху възстановяването на подходящ баланс между търсене и предлагане на суровия петрол.

Saxo Bank очаква цената на златото да продължи да зависи от долара, посоката на доходност на щатските облигации и времето на първото увеличение на американските лихви, без очаквано голямо положително въздействие.

Макро

Влиянието на по-ниските цени на енергията, по-слабото евро и като цяло по-слабите икономически резултати водят до значително завишаване на растежа в еврозоната до 1.5% през 2015 г. „В САЩ поддържам прогнозата за ръст около 3%, докато оставам под консенсуса с прогноза от 6,7% за Китай“ – споделя Мадс Кофод, ръководител „Макростратегии“ в Saxo Bank.

„Съществуват множество рискови събития през второто тримесечие, които да повишат волатилността на пазарите. Гърците могат да се окажат отново притиснати в стената през късния юни и в САЩ, Федералният комитет по операциите на открития пазар, се подготвя за първото увеличение на процентите от 2004 г. насам, като юни и септември са най-очевидните месеци, когато това може да се случи“, добави Кофод.

FX

При валутите, ръководителят на FX стратегиите Джон Харди търси потенциал във завръщане на необикновено силен новозеландски долар и слаба шведска крона през второто тримесечие. При останалите валути: оживлението при щатския долар изглежда ще продължи и през второто тримесечие, въпреки че темпото ще се забави значително, след невероятното повишение през предходните шест месеца.

Прогнозите за японската йена са под голям въпросителен знак, тъй като курсът на щатския долар към йената остана в техническо състояние на неопределеност в края на първото тримесечие, когато е краят на японската финансова година. Британската лира може да остане под натиск предвид наближаващите избори през май.

Ценни книжа

Ръководителят на „Стратегии при ценните книжа“ в Saxo Bank Питър Гарнри очаква капитали да се стекат в Европа, на фона на подобрените икономически перспективи, с ценни книжа, бележещи най-добри нива от старта им през 1995 г. насам и вече с ръст от 14% до настоящата година. Един от активите, който вече се облагодетелства много от настоящата траектория на монетарните политики и подобряването на макро условията, е недвижимите имоти, които са с ръст от 20% тази година.

Попътен вятър е думата за европейските ценни книга през второто тримесечие и 2015 г. би могла да бъде „дежа ву“ на щатските ценни книжа през 2013 г., когато се повишиха с 32%. Това означава, че европейските ценни книжа могат да възвърнат допълнителни 15% отгоре на техния впечатляващ старт през тази година.