На онлайн търговията сега се падат 25% от общо похарчените средства с карти Visa в Европа. Два пъти по-бързо расте тя, в сравнение с традиционната търговия (11% е ръстът при онлайн търговията, 6% - при традиционната), сочат данни на Visa Европа за България, касаещи бъдещето на електронните разплащания.

Вижте още подробни факти и цифри за това, което предстои в света на платежните услуги:

До 2020 г. се очаква над 50% от трансакциите с Visa да бъдат направени през мобилни устройства.

1 на всеки 6 евро от потребителския разход е изхарчено с карта Visa.

Услугата Visa Direct – изпращане на пари от мобилен телефон до мобилен номер, е в процес на разработка в 13 европейски държави, сред които и България. Услугата беше въведена за първи път от 2013 г. последователно във Великобритания и Ирландия.

Дeлът на оперативните системи в продажбите на нови мобилни устройства в Европа (Q4, 2013 г.): Android – 74%, Apple – 15%, Windows Mobile – 3%.

Ръст на безконтактните разплащания в Европа - през 2014 г. броят на безконтактните терминали достига 2.4 млн.

Месечният оборот на безконтактните терминали е 1.4 млрд. евро, а броят на безконтактните карти е 123 млн.

Данните на Visa Европа показват, че потребителите обичат безконтактните карти и затова говори фактът, че през 2014 г. месечните потребителски разходи са нараснали три пъти. Няколко пазара направиха огромен скок – Полша, Чехия и Словакия. Бяха договорени нови по своя характер партньорства – с лондонското метро и с редица търговци на дребно като Tesco, Biedronka, Esselunga).

Според плановете на Visa Европа безконтактните разплащания трябва да бъдат приети навсякъде до 2020 г., но смятаме, че търговците на дребно могат да работят с нас и да ги превърнат в основно средство за разплащане в Европа много преди това.

Безконтактните разплащания проправят пътя на мобилните разплащания. Всяка седмица ние ставаме част от мобилни програми и партньорства на нашите пазари, родени от потребителското търсене. В Европа вече имаме 10 пъти повече терминали, отколкото в САЩ например (2.4 млн. срещу 200 хил.). Това ни поставя на водещата позиция, така че чрез бърз растеж да превърнем мобилните разплащания в реалност, посочват още от Visa.

Visa Европа обяви, че планира да внедри услугата токенизация, специално пригодена за нуждите на европейския пазар.
Технологията ще бъде в сърцето на новите решения за мобилни разплащания и е определяна като един от най-добрите налични методи за защита на личните данни и превенция на измамите.

Новата услуга става достъпна за финансовите институции в Европа от средата на април 2015 г.

Услугата токенизация защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на трансакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.

В България:

1 на всеки 20 евро от потребителския разход е изхарчено с карта Visa.

Средствата, изхарчени при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, са 24% повече на годишна база и надхвърлят 1.421 милиарда евро.

Плащанията на ПОС терминали отчитат стабилен ръст през 2014 г. Броят на направените ПОС трансакции доближава 37.5 милиона, което е ръст от 25%, в сравнение с 2013 г.

Дeлът на оперативните системи в продажбите на нови мобилни устройства в България (Q4, 2013 г.): Android – 68%, Apple – 18%, Windows Mobile – 12%.

В момента всички български картодържатели на Visa карти могат да получават преводи от чужбина чрез услугата Visa Direct.

Безконтактните разплащания нарастват значително – през 2014 г. ръстът на оборота е 79%, а на трансакциите – 31%. Към края на миналата година броят на безконтактните терминали в България е 13 000.

Безконтактни разплащания в България се предлагат от супермаркети, телекомуникационни оператори, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кина и аптеки.