Богатите винаги са намирали изобретателни начини да съхраняват парите си – банкови сметки в Швейцария, сейфове, скрити за стените, и разбира се, златни кюлчета.

Сега обаче златото бива заменяно от нов вид инвестиции. Според главния изпълнителен директор на BlackRock Лоурънс Д. Финк, предметите на изкуството и имотите засенчват златото като начин на съхранение на днешните богатства.

"В исторически план златото бе страхотен инструмент за съхраняване на богатство," казва Финк, цитиран от CNBC. "Златото обаче изгуби блясъка си, а в момента има други механизми, където може да съхранявате богатството си и при които инфлацията е отчетена."

Според Финк, тъй като златото вече се притежава все повече чрез борсово търгувани фондове и други финансови инструменти, това го прави по-малко атрактивно. Цената на златото падна с над една трета от върха й, достигнат през 2011 г.

Предметите на изкуството и имотите в момента са по-добри инструменти за съхраняване на стойността, казва Финк.

"В днешно време двете най-добри неща за съхраняване на богатството са съвременното изкуство и апартаментите в Манхатън, Ванкувър и Лондон."

Със сигурност картина на Пикасо е по-интересна за гледане от купчина злато. Жилищата в Ню Йорк и Лондон също така са доста по-полезни дори и от най-луксозната депозитна кутия. Как обаче се справят предметите на изкуството и имотите спрямо златото като инвестиции?

Резултатите са смесени.

През последната година златото поевтинява със 7%. Цената му обаче нараства с 4% за последните пет години и със 179% за последното десетилетие.

При предметите на изкуството също има ръст, докато при имотите всичко зависи от локацията.

Цените на предметите на изкуството нарастват с 15% през последната година, с 61% през последните пет години и с 252% през последното десетилетие, според индекса на луксозните инвестиции на Knight Frank.

В Лондон имотите се представят малко по-добре. Цените на луксозните жилища се повишават с 3% през последната година, с 45% през последните пет години и със 138% през последните 10 години, според Knight Frank.

Според Miller Samuel, цените на жилищните имоти в Ню Йорк падат с 4.4% за последната годината. Те обаче скачат с 38% за последните пет години и с 67% за последите 10 години.

Недостатък при имотите и предметите на изкуството е, че тези пазари са много по-малко ликвидни от златото.

Предстои също така да се види как тези активи се справят по време на криза, когато богатите трябва да обърнат тези покупки отново в пари.