Еврото се търгува под достигнатия наскоро триседмичен връх, след като доларът бе поставен под натиск и на фона на надеждите, че Гърция е все по-близо до осигуряването на свежи средства.

Еврото поскъпна до 1.0927 спрямо долара и за последно се търгуваше на ниво от 1.0879.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в понеделник направи промени в екипа си, който преговаря с кредиторите. Ход, считан като усилие за намаляване на ролята на финансовия министър Янис Варуфакис в преговорите.

Трейдъри смятат, че евентуален пробив в преговорите би могъл да оскъпи еврото до 1.1200 спрямо долара.

Спрямо йената еврото се търгуваше на ниво от 129.52, след като преди това се доближи до 130.00.

По-скъпото евро дорпинесе за спад на доларовия индекс, който се понижи до триседмично дъно от 96.467 пункта. Индексът за последно бе на ниво от 96.788 пункта.

Суровинните валути бяха сред най-добре представилите се, тъй като бяха подкрепени и от ръста в цените на суровините.

Цената на петрола доближи върха си за 2015 г., а канадският долар докосна тримесечен връх от 1.2080 канадски за щатски долар. За последно канадската валута се търгуваше на ниво от 1.2089.

Австралийският долар се повиши близо до петседмичен връх от 0.7873 щатски цента, преди да отстъпи част от позициите си до 0.7856.

В изказването на управителя на Централната банка на Австралия Глен Стивънс нямаше нищо, което да повлияе на австралийския долар. Стивънс заяви, че няма да коментира паричната политика предвид факта, че следващата среща за определяне на лихвите е само след седмица.

Инвеститорите се колебаят дали банката ще намали лихвата от 2.25% на срещата си на 5 май.