Азиатските индекси се повишиха до нови седемгодишни върхове след продължаващите добри тримесечни отчети в САЩ. Инвеститорите обаче са предпазливи предвид срещите на централните банки за паричните политика в САЩ и Япония, както и ситуацията в Гърция.

Индексът MSCI Asia-Pacific добави 0.7% към стойността си, а японският Nikkei се запази без съществена промяна в нивата си.

Виж още: Пазарите винаги са били луди

Китайският основен индекс се повиши с 2.1% до нов седемгодишен връх вследствие на очакванията за нови монетарни стимули за китайската икономика.

В петък акциите на Amazon.com и Microsoft поскъпнаха с по над 10% след добрите резултати, изнесени от компаниите, като съдействаха за това технологичният Nasdaq Composite да се повиши до нов исторически рекорд.

Ръстът на световните борсови индекси до голяма степен се предопределя от очакванията централните банки по света да продължат с политиката си на рекордно ниски лихви.

„Гледайки ръста на акциите в световен мащаб, имам усещането, че пазарът започва да подценява рисковете. Може да станем свидетели на момент, в който инвеститорите да усетят страха с пълна сила през следващите няколко седмици. Срещата на Фед може да даде началото на такъв сценарий“, според Соичиро Монджи, главен стратег в Daiwa SB Investments.

Въпреки това много малко инвеститори очакват Фед да използва двудневната си среща във вторник, за да предизвести юнско повишение на лихвите, предвид на слабите данни за щатската икономика, изнесени през последните няколко седмици.

Доларовият индекс се задържа при нива от 96.913 пункта в понеделник, след като достигна триседмичен минимум при ниво от 96.755 в края на миналата седмица.

Спрямо долара йената се търгува нива от 118.86, или близки до най-ниските му нива от 118.525, достигнати преди седмица.

Спекулантите намаляват късите си позиции, базирани върху йената, както и очакакванията си, че японската централна банка ще изненада пазара с нова вълна от стимули.

Еврото се търгува при нива от 1.0865, след като достигна триседмичен връх при нива от 1.0900 в края на миналата седмица. Върху единната валута продължава да тежи несигурността, свързана с Гърция и потенциално достигане на споразумение с кредиторите й.

В петък не бе достигнато споразумение между страната и кредитироти й по време на срещата на министрите от еврозоната. В събота немският финансов министър намекна, че Берлин се подготвя за „възможен дефолт от страна на Гърция.

Петролът се повиши в началото на седмицата и брентът се търгува при нива от 65.20 долара за барел с доставка през юни.

Златото се търгува при нива от 1 183 долара за унция с незабавна доставка, а среброто при нива от 15.86 долара за унция с незабавна доставка.