Хонконгският бизнесмен Стивън Уонг е лежал в затвора за кражба и измама. Сега той се завръща победоносно в света на бизнеса.

Уонг, който основава китайския производител на телевизори Skyworth Digital Holdings Ltd., има лично състояние в размер на 1.2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

По-голяма част от състоянието му се дължи на 36-процентния му дял в Skyworth. Останалата част е вследствие на друга негова компания за електрически автомобили, която той развива по подобие на Tesla Motors Inc.

Хонгонгският бизнесмен иска да развие новата си компания на фона на опитите на Китай да ограничи замърсяването и нарастването на търсенето на електрически автомобили. Петдесет и девет годишният Уонг напусна поста председател на Skyworth през 2006 г,. след като той и брат му бяха осъдени на шест години затвор в Хонконг.

Вижте още: От Джей Зи до осъден убиец - всички искат да са като Бъфет

Милиардерът излезе от затвора през 2009 г. Неговата съпруга Лин Вй Пинг в момента е председател на Skyworth. Акциите на компанията са поскъпнали с над 60% от началото на годината, в сравнение с 19% ръст за основния борсов индекс Hang Seng.

Уонг притежава над 80% от производителя на електрически автомобили Nanjing Golden Dragon Bus Co.

Милиардерът иска да превърне Nanjing Golden Dragon във водещия итайски проивзодител на електрически автомобили в рамките на пет години.

В момента най-големият китайски производител на електрически автомобили е BYD Co., която е отчасти собственост на компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc.

Състоянието на основателя на BYD Уанг Чуан-Фу се оценява на 5.7 млрд. долара, според класацията на Bloomberg.

Китайското правителство поде стратегическа инициатива за производството на електрически автомобили в страната. Общо около 40 модела ще се продават в Германия през тази година - или три пъти повече, в сравнение с преди две години, по оценки на Bloomberg Intelligence.