Стратегията на ЕЦБ за стимулиране на ръста на икономиката на еврозоната до голяма степен залага на слабостта на единната валута. Всичко вървеше по план до преди месец и половина, когато поевтиняването на единната валута спря и станахме свидетели на рязко поскъпване на еврото.

Инвеститорите, които залагаха на паритет на еврото спрямо долара, станаха свидетели на повишението на единната валута с около 8% спрямо долара.

„Тази сделка не работи“, коментира Нийл Джоунс, ръководител на хеждфонда на Mizuho Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Тази сделка най-вероятно ще стане печеливша отново, но все още това не е факт“, допълва още Джоунс.

В много отношение силата на еврото дойде като огледален образ на симптомите за сила на европейската икономика. Специалистите видяха, че ситуацията в еврозоната не е толкова лоша, колкото бяха очакванията, като в същото време щатската икономика прояви сериозни признаци на слабост през първото тримесечие.

Инвеститорите започнаха масово да загърбват кери-трейда – при който купуваха евра срещу долари, в очакване на повишение на лихвите в САЩ и още дълго време на ниски лихви в еврозоната.

При нива от 1.1390 спрямо долара еврото се търгува с повишение от близо 3% над средните прогнози на анализаторите за двойката.

„И двете страни на уравнението са подлагани на сериозни въпроси“, според Алан Рускин, глобален стратег в Deutsche Bank, цитиран от Bloomberg.

И други валути, традиционни участници в кери-трейдинга, като южноафриканския ранд и турската лира, се радват на лошо представяне в последните месеци.

През изминалия месец от МВФ прогнозираха, че развитите страни ще регистрират през тази година най-слабия си ръст, в сравнение с развиващите се страни от 2000 година.

Спекулантите са намалили бичите си залози на зелените пари наполовина от януари насам, според данни на Commodity Futures Trading Commission.