Еврото поевтинява днес, след като трейдърите анализираха по-сериозно безкрайния първоначален поток от новинарски заглавия, свързани с преговорите с Гърция, докато доларът набра инерция от излезлите солидни данни за щатския имотен пазар.

В Азия данни за производството на Китай показаха, че фабричната активност може би се стабилизира, но не е спряла да се свива, което от своя страна натежа на суровинните валути.

Еврото поевтиня с 0.6% до 1.1268 спрямо долара, падайки с повече от цент, в сравнение с достигнатия вчера връх от 1.14105.

Въпреки нарасналия оптимизъм около Гърция на пазарите в световен мащаб, на валутния пазар преобладава предпазливостта, тъй като сделка все още реално няма, а перспективите пред икономиката на еврозоната в момента бледнеят, в сравнение с тези за останалите водещи икономики.

Министрите от еврозоната вчера приветстваха новите предложения за реформи на Гърция като вероятна база за споразумение за избягване на фалита в края на този месец.

Въпреки това канцлерът на Германия Ангела Меркел и упралвяващият директор на МВФ Кристин Лагард заявиха, че все още остава много работа.

Трейдърите очакват още обрати в следващите дни преди планирани срещи на финансовите министри в сряда и на други международни лидери в четвъртък.

Понижението на еврото отчасти се дължи и на поскъпването на долара, който бе подпомогнат от оптимистичните данни за имотния пазар и в скока на лихвите по щатските държавни облигации.

Препродажбите на жилища в САЩ скачат до 5.5-годишен връх през май, което спомогна за възстановяването на очакванията, че Федералният резерв може да вдигне лихвите още през септември.

Доларовият индекс нарасна с 0.5% до 94.753 пункта, в сравнение с достигнатото вчера дъно от 93.807 пункта.
Спрямо йената доларът се оскъпи с 0.2% до 123.65, продължавайки вчерашния си ръст от 0.5%.

Доларът също така поскъпна и спрямо суровинните валути, които не получиха особено голяма подкрепа от данните за производството в Китай.

Индексът на икономическата активност в проучването на HSBC за Китай нараства до тримесечен връх от 49.6 пункта, но остава под нивото 50, което отделя свиването от растежа.

Австралийският долар поевтиня с 0.3% до 0.7704 щатски цента.

Новозеландският долар се понижи до петгодишно дъно от 0.6845 щатски цента, като продължава да пада, откакто Централната банка на Нова Зеландия изненадващо понижи лихвите по-рано през месеца и остави вратата отворена за подобни действия и след време.