Чуждестранни купувачи са се сдобили с имоти за над 100 млрд. долара в САЩ през последната година.

Според Националната асоциация на агентите на недвижими имоти в страната, стойността на продадените на чуждестранни граждани жилищни имоти в САЩ в периода април 2014 – март 2015 г. е достигнала рекордните 104 млрд. долара, или около 8% от общите продажби на жилища.

Броят на продадените жилища намалява от 232 000 в предходната година до 209 000, но купувачите са придобивали по-скъпи имоти, което вдига общата стойност на продажбите.

С голяма преднина китайците са водещите чуждестранни купувачи на имоти в САЩ през последната година. Граждани на Китай, Хонконг и Тайван са закупили жилища за 28.6 млрд. долара, според доклада.

Канада се нарежда на второ място с 11.2 млрд. долара, следвана от Индия със 7.9 млрд. долара. Купувачите са предпочитали жилища основно в Лос Анджелис, Сан Франциско, Сиатъл и Ню Йорк.

Като цяло Флорида е най-предпочитаният щат от чуждестранните купувачи, като продадените там имоти съставлява 21% от всички имоти, купени от чужденци за периода.

Калифорния се нарежда на второ място с 16%, следван от Тексас с 8% и Аризона с 5%. Близо половината от закупените от чужденци имоти са били в тези четири щата.

Чуждестранните купувачи са допринесли едва с 3% към имотните сделки в щата Ню Йорк, макар че този дял е доста по-голям в града Ню Йорк. Там купувачите американци и чужденци са почти по равно.

Европейците и канадците харесват повече Флорида и Аризона, докато Калифорния и Тексас са предпочитани от купувачите от Азия. Купувачите от Латинска Америка, в това число и Мексико, пък избират имоти в Тексас и Флорида.

Чуждестранните купувачи се фокусират основно върху по-луксозните имоти. Средната покупна цена за тях е 499 600 долара, или близо два пъти над средната покупна цена за американските граждани.

Чужденците също така са плащали повече, в сравнение с предходната година, като средната цена скача с 26%. Повечето от тях предпочитат предградията пред централните части, както и еднофамилните къщи пред апартаментите.

Повечето чуждестранни купува (55%) са плащали в брой за закупените имоти.