Най-големият петролен картел в света – ОПЕК, повиши прогнозата си за търсене на суровината в световен мащаб днес, като това спомогна за повишението в цената на петрола на международните пазари.

От организацията очакват потреблението да се повиши с 1.28 милиона барела на ден през тази година, или завишаване на предходните очаквания със 100 000 барела.

След новината брентът с доставка през август добави близо половин долар към стойността си и се търгува при нива от 57.85 долара за барел.

През следващата година прогнозите са световното потребление да нарасне с нови 1.34 милиона барела на ден.

Така потреблението ще превиши предлагането от ОПЕК и от останалите страни производителти на суровината, смятат още от организацията.

Свръхпредлагането инициира поевтиняване при петрола с около 60% от върха през юни на миналата година. Към момента черното гориво се търгува с понижение от около 45% спрямо година по-рано.

В отделен доклад от Международната енергийна агенция прогнозираха забавяне на ръста в производството на страните, които не са членове на картела.

„Това, което ОПЕК казва на пазара, е: търсенето ще се запази стабилно, докато предлагането ще забави темпа си на нарастване, така че цената би следвало да се повиши“, коментира Нийл Аткинсън, суровинен стратег в Lloyd's, цитиран от CNBC.