В условията на срив на световните фондови пазари в края на миналата и началото на тази седмица, ще погледнем какви са очакванията на родните финансови специалисти за представянето на БФБ през тази седмица.

Даниел Димитров, портфейлен мениджър УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“

Краят на отпускарския - месец август, се очертава лош за финансовите пазари. След като в края на изминалата седмица европейските и американските пазари се оцветиха в тъмно червено, а водещите индекси затвориха със спад от 3 и повече процента, днес азиатските индекси отчитат дори по-големи загуби, като най-зле се представя китайският Shanghai Composite.

Той спадна със 7.7% спрямо нивото от петък и вече изтри големите печалби, акумулирани в началото на годината, слизайки под нивото си в края на 2014 г.

Инвеститорите са притеснени за растежа на глобалната икономика, чийто двигател до скоро бе Китай. Разпродажбите на акции засягат най-вече развиващите се пазари.

Преди години, когато на БФБ имаше по-спекулативно настроени чужди инвеститори, бихме могли да очакваме разпродажбите да се пренесат и у нас. Към днешна дата това не е така.

Считам, че нито големите местни инвеститори, нито местните спекуланти са склонни да продават на текущите нива, които са исторически ниски.

Възможно е да видим някакъв натиск при 4-5 от най-ликвидните позиции: Адванс Терафонд АДСИЦ, Химимпорт АД, ТБ Първа инвестиционна банка АД, Софарма АД и ТБ Централна кооперативна банка АД, но не мисля, че евентуален спад при тях би превишил няколко стотинки.

Все пак негативният сентимент при глобалните пазари намалява значително възможностите за ръст на БФБ през следващите няколко седмици.

Очаквам слабата търговия от последните седмици да се запази, а индексите да запазят леко негативната си посока, като е възможно водещият индекс SOFIX да достигне ключовото ниво от 450 пункта.

Николай Ваньов, CFA, експерт отдел „ФИ и деривати“

БФБ изпада във все по-голяма летаргия. Изтъргуваните обеми са на едва забележими стойности, докато ценовите изменения изглеждат, меко казано, неадекватни на фона на случващото се на световните развити и възникващи пазари.

Очакванията ми са свързани с повече от вероятното запазване на текущия сценарий на липса на каквато и да е ликвидност, която да оправдае по-серизни движения на индексите.

Основата за липсата на интерес към БФБ се крие в два компонента. Първият е свързан с качеството на търгуваните компании.

Изхождайки от необходимостта за инвеститорско доверие, такова липсва към повечето позиции, като отсъствието му изглежда оправдано поне на текущия етап. Въпреки това трябва да се отбележат и няколкото позитивни изненади, демонстрирани в неконсолидираните отчети за полугодието.

Вторият компонент, гарантиращ липса на интерес към БФБ, е липсата на институционална подкрепа за капиталовия пазар. В пряк смисъл това се явява гарант за затвърждаването на доверието от страна на местни и чуждестранни инвеститори чрез пряка намеса на регулаторите и адекватното им участие в процесите.

А косвената роля, която в случая е и по-важната, според мен, е свързана с изграждането на далеч по-позитивна и предвидима институционална среда за бизнеса – нещо, което поне на текущия етап е напълно отсъстващо.

На този фон, инвеститорите в БФБ би трябвало да се приготвят за дълъг период на ниска ликвидност, анемични движения и липса на адекватна търговия на БФБ.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.